nikola tesla

1. U gradu Smiljanu, na dan rođenja Nikole Tesle, došlo je žestoke grmljavine. Njegova porodica je mislila da je to loš znak, ali je situacija ispalo potpuno drugačija pa je kasnije prozvan kao “čovjek svjetlost”.

2. Nikola Tesla je bio genije još u ranom detinjstvu, pa je tako izumio mnoge stvari još u tom periodu. Tako je pokazao potencijal, koji se kasnije ispostovio kao nevjerovatan s obzirom da je Tesla promijenio svijet sa svojim tehnološlim dostignućima.

3. Napustio je Hrvatsku sa 28 godina na poziv Tomasa Edisona i radio za njega dok nisu postali rivali i na kraju položili zakletve neprijatelja.

4. Tesla je volio prirodu i bio je veliki zaštitnik životne sredine. On je brinuo o tome koliko su ljudi rasipali resurse naše planete, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih je on izmislio napajanje – da spasi prekomjernu upotrebu prirodnih bogatstava od civilizacije.

5. Jedno proročanstvo Kabale Zoharić, nazvano “kapije mudrosti na zemlji”, poklapa se sa vremenom kada je rođen Nikola Tesla.

6. Imao je fotografsko pamćenje, pa je zbog toga sa lakoćom mogao pamtiti  sadržaj knjiga, eksperimente, slike, vizije i činjenice koje su mu pomogle u njegovom radu.nikola tesla izumi

7. Tesla je spomenuo da je volio djevojku u periodu kada je bio mladić, ali mu je odnos sa ženom bio prepreka u njegovom istraživanju pa je odabrao celibat.

8. Tesla je tvrdio da je njegov mozak prijemnik. “Moj mozak je samo prijemnik. U Univerzumu, postoji jezgro iz kojeg mi dobijamo znanje, snagu i inspiraciju. Nisam prodro u tajne ovog jezgra, ali znam da postoji. ”

9. Volio je da ide sam, tako da je mogao razmišljati o svojim izumovima i problemima. Vremenom je to postalo opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD) za njega.

10. Tesla je tvrdio da ima vizije napravljene od intenzivnih svjetlosnih bliceva koji mu objašnjavaju kako će sagraditi svoje pronalaske.

11. Njegov najveći pronalazak pored struje je rotiracija magnetnog polja.

12. Čvrsto je vjerovao u vanzemaljske vrste i da nismo sami u univerzumu.

13. Nikola Tesla nikada nije dobio Nobelovu nagradu za modernizaciju cjelokupne ljudske vrste (dok, recimo, Barak Obama jeste).

14. Nadgledali su ga američke obavještajne agencije zbog njegovih kontroverznih eksperimenata i pronalazaka pod nazivom “smrtni zrak” koji je mogao da spusti brojne avione sa velikih udaljenosti.nikola tesla naucnik

15. Počeo je da radi na eksperimentima sa letećom mašinom 1910. godine, tačnije anti-gravitacionim letjelicama.

16. Bio je strastveni numerolog, bio je opsjednut brojem tri i morao je tri puta kružiti oko zgrade prije ulaska u nju.

17. Albert Ajnštajn je radio s Nikom Teslom prije njegove smrti. Pokušali su da kreiraju nevidljivi ogrtač za USS Eldrige, američki ratni brod.

18. Prema svjedočenjima, eksperiment u Filadelfiji je bio strašno pogrešan. Brod nije samo nestao sa radara, već se u izvještaju navodi se u izveštaju da je USS Eldridge potpuno nestao i ponovo se pojavio sa posadom “ugrađenom” u metalni dio broda.

19. Izumio je više od električne energije, zapravo preko 700 pronalazaka poput bežične veze i komunikacije, turbinskih motora, helikoptera, neonskih svjetala, torpeda, rendgenskih zraka itd.

20. Spavao je samo dva sata po noći i ponekad tokom dana ako bi bio baš iscrpljen ako se osjećao tako. Smatrao je da mu spavanje oduzima vrijeme, jer je budan imao vremena da razmišlja više.

21. Umro je kao siromah i humanitarac, te se nikad nije brinuo o novcu u materijalnom smislu, osim kada bi finansirao svoje eksperimente.

22. Mnoge od njegovih prvobitnih stvari se nalaze danas u muzeju Tesla u Beogradu koji je otvoren 1950-ih godina. Međutim, neki od njegovih radova i dokumenata su i dalje klasifikovani u američkoj vladi.

23. Pametne telefone je zapravo izmislio Tesla, barem ideju o njima u kojima je Tesla pisao J.P.Morhanu 1901-e godine svoju viziju o pametnoj komunikaciji koju imamo danas.

24. Mrzio je bisere, pa bi poslao sekretaricu kući ako bi je vidio kako nosi bisere. Imao je vrlo čudan smisao za stil.

25. Smatra se da je Tesla u jednom od svojih eksperimenata presretao neku vrstu inteligentnog signala iz svemira, pa danas postoji čitava teorija o tome koja se zove “Satelit Crnog viteza”.

 

Komentari