Nakon što je Google pokrenuo online katalog sa više od 1200 institucija koje se bave vizuelnom umjetnošću te pokrenuo brojne projekte kao što je VR Dreams of Dali, broj sajtova koji su okrenuti umjetnicima u konstantnom je porastu.

Ovdje ne mislimo na sajtove iza kojih stoje svjetski poznate institucije ili muzeji, već na one koji dozvoljavaju svakom od nas da pronađe inspiraciju u sebi i bar na trenutak osjeti tu čar stvaranja umjetničkog djela.

Predstavljamo vam 8 vrhunskih sajtova za umjetnike i one koji se osjećaju tako. Neki od njih namijenjeni su djeci, neki su tu radi čiste zabave, a neke od njih redovno posjećuju svjetski priznati umjetnici i koriste kao izvor inspiracije.

Simplify.thatsh.it

taster simplifySimplify.thatsh.it radi po veoma jednostavnom principu. Sajt vam dozvoljava da uploadujete fotografiju koju sistem zatim svede na osnovne oblike koje prepoznaje u njoj i stvori od nje djelo moderne umjetnosti. Sistem ovdje koristi umjetnu inteligenciju kako bi fotografiju sveo na najosnovnije oblike. Fotografija iznad rezultat je koji je nastao kad smo uploadovali Taster logo u boji.

NGAkids Art Zone

NGAkids Art Zone je dio National Gallery of Art websajta, a iako zvuči kao mjesto isključivo za djecu, i odrasli će moći dosta da se zabave jer je cilj čitavog projekta napraviti interaktivan način da se posjetioci upoznaju sa umjetnošću i istorijom umjetnosti. Birajući stil kojim želite da se izražavate moćićete dosta naučiti o njemu i njegovim karakteristikama. Ukoliko želite da se zabavljate u NGAkids Art Zone moraćete instalirate Shockwave player.

DeepArt

deepartDeepArt je jedan od onih sajtova na kojem možete provesti sate zabavljajući se i stvarajući prelijepa djela. Dostupne su i aplikacije za Android i iPhone, a čitav sistem funkcioniše tako što uploadujete željenu fotografiju, izaberete stil i umjetna inteligencija vam to dvoje iskombinuje u sliku. Veoma jednostavno i veoma zarazno.

Street Art Creator

Ukoliko volite street art i grafite, onda je Street Art Creator idealan za vas. Na ovom sajtu možete crtati grafite na zidovima ili vozovima, bez straha da vas uhvati policija. Kad otvorite sajt, imaćete opciju da izaberete površinu na koju želite da šarate, a zatim ćete dobiti velik izbor boja i tipova sprejeva sa kojima se možete igrati.

Silk

Silk

Silk se bavi simetrijom i na veoma zabavan način stvara slike koje djeloju kao da su nastale igrom svjetlosnih snopova. Uz nekoliko komandi i boja, Silk funkcioniše tako da za svaki vaš pokret stvara još jeda koji mu je potpuno simetričan. Rezultat su veoma interesantni objekti a same slike mogu odlično poslužiti kao wallpaperi za vaše uređaje.

Bomomo

Apstraktna umjetnost može često u nama izazvati osjećaj kako takva djela može bilo ko napraviti, a Bomomo je sajt koji će vam pokazati da svako umjetničko djelo, koliko god jednostavno nam izgledalo, zahtjeva dosta rada, inspiracije i predanosti. Ovaj sajt nudi vam nekoliko alata koji svojim random pokretima i upotrebom boje stvaraju veom interesantne oblike.

Make Pixel Art

Ukoliko su vam pikseli interesantni onda ćete uživati na sajtu Make Pixel Art. Princip je veoma jednostavan – dobijete nekoliko različitih alata koje možete koristiti da bojite piksele i time stvarate oblike. Krajnji rezultati mogu biti veoma interesantni.

Mondrimat

mondrimatIako u kreativnsoti pravila ne bi trebala da postoje, Mondrimat je sajt koji vam pod određenim pravilima dozvoljava da eksperimetišete sa prostorom, bojom i ritmom, u skladu sa teorijom Piet Mondriana. Iako na prvo oko djeluje jednostavno, Mondrimat je veoma zarazan u svojoj jednostavnosti.

Komentari