android oreo je stigao

Android Oreo juče je izašao iz developer preview/beta faze i postavljen na Android Open Source Project, čime je i zvanično postao najnovija verzija Google-ovog operativnog sistema.

Verzije za telefone Pixel, Pixel C, Nexus 5x i nexus 6P nalaze se u fazi prilagođavanja mobilnim operaterima a OTA updatei stižu ovih dana.

I kao što je Google ranije najavljivao, Android Oreo donosi značajna unaprjeđenja u odnosu na prethodne verzije kao što su notifications dots (prikaz notifikacija na ikona aplikacija), mod slika u slici, Instant App funkcionalnost (upotreba određenih aplikacija bez instalacije), napredni autofil tool koji će pomoći pri unosu passworda…

Jedno od značajnijih unaprjeđenja je i limitiranje background aplikacija, što će značajno smanjiti trošenje baterije. Nova verzija donosi automatske limite na to šta aplikacije rade u pozadini i to u tri glavna segmenta – implicit broadcasts, background services i location updates.

Za više informacija o tome kako downloadovati oficijelnu Oreo verziju posjetite Google blog na kojem se nalaze detaljne instrukcije.

Komentari