65 giga nuklarnih informacija hakovano

Francuski hakeri poznati kao Čudovišta iz Cigeoa uspješno su hakovali kompjuterkse sisteme francuske firme Ingérop. Pritom su uspjeli skupiti 65 GB povjerljivih i manje povjerljivih podataka.

Inspiraciju za svoje ime hakeri su našli u projektu Cigeo koji u budućnosti predviđa podzemno odlaganje nuklearnog otpada na sjeveroistoku Francuske, a upravo je firma Ingérop radila na tom projektu. Osim zbrinjavanja nuklearnog otpada ova firma bavi se i dizajnom nuklearnih centrala, konstrukcijom zatvora te tramvajskih i željezničkih linija.

Cilj hakera pri napadu na kompjuterske sistem firme Ingérop pokušaj je sprječavanja gradnje spomenute lokacije za odlaganje nuklearnog otpada aktivizmom, odnosno u ovom slučaju krađom osjetljivih podataka.

Ukradeni podaci potom su osvanuli na deep webu te navodno sadrže razne projekte nuklearnih centrala, mapa sustava za video nadzor u raznim fazama razvoja od početnog projekta do posljednje faze razvoja i realizacije i to ne samo u Francuskoj već i u Njemačkoj, Španiji, te zemljama Južne Amerike.

Sam napad dogodio se u junu, no postao je poznat tek sada zahvaljujući njemačkim i francuskim tiskovinama.

Izvor: bug.hr

Komentari