sinosis health

Google je kupio Senosis Health, startup koji pametne telefone pretvara u medicinske uređaje i prikuplja različite zdravstvene statistike, izvještava GeekWire. Aplikacija Senosis može pratiti zdravlje pluća i broj hemoglobina, koristeći funkcije na smartphone-u uključujući akcelerometar, mikrofon, blic i kameru. Na primjer, za mjerenje hemoglobina aplikacija Senosis koristi blic telefona da osvijetli prst korisnika.

Shwetak Patel je osnovao kompaniju sa još profesora sa Univerziteta u Vašingtonu i to nije prvi put da su njegovi poduhvati nešto postigli. Godine 2015., Sears je kupio Patelovu WallyHome tehnologiju senzora koji otkriva promjene temperature i vlage.

Google je počeo da u velikoj mjeri ulaže u tehnologiju zdravstvene zaštite. Prošle godine je pokrenuo DeepMind Health, inicijativu za kreiranje paketa aplikacija koje mogu pomoći ljekarima da identifikuju pacijente sa rizikom od komplikacija. Google koristi AI i mašinsko učenje da stvori alate za proizvođače lijekova, a trenutno kaže da se najveći napredak ostvaruje u oblasti oftalmologije i digitalne patologije.

Komentari