google maven projekat

Hiljade ljudi danas nude usluge na sajtovima kao što je Figure Eight, preko kojeg kompanije nalaze radnike za repetitivne i male online poslove koji pomažu testiranje nekog novog software-a ili unaprjeđuju razvoj umjetne inteligencije.

Na ovaj način je razvijen npr. software iza onih CAPTCHA procesa na koje često nailazite online (prepoznavanje zadatih objekata na fotografijama) pomoću kojih sajtovi potvrđuju da niste robot već stvarni korisnik.

Jedan od ovih zadataka koji su radnici na sajtu Figure Eight sajtu radili dio je kontroverznog projekta Maven na kojem Google sarađuje sa Pentagonom, a koji ima za zadatak da razvije algoritme pomoću kojih će AI koji upravlja vojnim dronovima naučiti da prepoznaje svoje mete od drugih objekata i nevinih posmatrača tokom izvođenja vojnih napada.

Prema izvještaju magazina Intercept, zadatak radnika bio je da na fotografijama i snimcima koje su dobijali posebno obilježavaju ljude te objekte na osnovu kojih je umjetna inteligencija koja stoji iza Maven projekta razvijala šablon prepoznavanja i razlikovanja bitnih od nebitnih snimaka, u moru podataka koje Pentagon svakodnevno dobija.

Kompanija Figure Eight ponekad za ovakve poslove plaća svega 1 dolar po satu, a s obzirom da omogućavaju kompanijama da poslove nude anonimno, radnici nisu ni bili svjesni da rade na ovako značajnom vojnom projektu.

Pobuna u Google-u

google maven projekat protesti radnikaGoogle je detalje ovih zadataka krio od javnosti i nekoliko puta odbio javno komentarisati navode medija, a navodno su i svojim radnicima davali lažne informacije tvrdeći da je vrijednost projekta svega 9 miliona dolara. Interni dokumenti su kasnije pokazali da je Google od projekta trebao zaraditi čak 250 miliona dolara.

Ovi detalji, kao i to da je Google Maven projektom otvoreno pogazio svoj čuveni „Don’t be evil“ moto, doveli su do toga da je nekoliko bitnih software developera napustilo kompaniju a njih 3.000 potpisalo peticiju u kojoj zahtijevaju prekidanje rada na Maven projektu te odbijanje bilo kakvih budućih projekata koji imaju veze sa vojskom ili tehnologijama koje se koriste u ratu.

Pritisak je navodno uspio i Google se obavezao da neće produžiti ugovor sa Pentagonom koji ističe u martu ove godine, ali nisu donijeli nikakve zvanične odluke o budućim vojnim projektima.

S jedne strane ovo se može posmatrati kao dobra vijest, međutim mnogi ovaj slučaj vide kao otvaranje Pandorine kutije, jer postupci Google-a kao jedne od najznačajnijih kompanija na svijetu značajno utiču na stavove i postupke drugih kompanija.

Navodno je već sada nekoliko IT giganata otvoreno iskazalo spremnost da ponude svoje usluge u budućim vojnim projektima.

Osim toga, čitava priča potegla je i pitanje načina na koji kompanije poput Figure Eight nude poslove svojim radnicima. Po mnogima ovo narušava osnovna ljudska prava na radnom mjestu jer bi radnicima moralo biti objašnjeno da posao koji obavljaju nosi sa sobom značajne moralne i političke kontroverze.

Komentari