micfosoft pokrece cloudx streaming gameinga

Za vrijeme svoje prezentacije na sajmu E3, Microsoft je nešto vremena odlučio posvetiti cloud gamingu i streamingu igara. Nisu bili spremni detaljnije pričati o onome na čemu rade, no Phil Spencer rekao je kako već dugo smišljaju kako taj dio mogu što bolje izvesti i kako je to logičan sledeći korak u razvoju gaming industrije.

Microsoft nam je sada, predstavljanjem svog servisa kojem su zasad dali ime Project xCloud, bolje objasnio na šta su točno mislili. Želja im je omogućiti svim igračima i onima koji će to možda tek postati da na svim uređajima uživaju u iskustvima koja Xbox pruža, a konkretni primjeri bili bi tableti i pametni telefoni. Osim objave na službenom blogu, pripremili su i video:

“Budućnost gaminga je svijet u kojem imate mogućnost igrati igre koje želite, s ljudima kojima želite, kad god želite, gdje god se nalazili i na uređaju kojeg ste odabrali.

Naša vizija za evoluciju igara slična je muzici i filmovima – zabava bi trebala biti dostupna na zahtjev i na bilo kojem ekranu”, napisao je Kareem Choudhry i kasnije dodao: “Naš cilj za Project xCloud je pružiti kvalitetno iskustvo svim igračima na svim uređajima koje je uz to konzistentno s brzinom i vjernošću prikaza koje gameri očekuju na svojim računarima i konzolama”.

Microsoft je svoj servis počeo već testirati, a javnost će moći početi sudjelovati sljedeće godine. Test se trenutno odvija na mobilnim uređajima koji su bluetoothom spojeni s Xbox One bežičnim kontrolerom, a za one koji ne planiraju svuda sa sobom nositi kontroler, pripremljene su kontrole na dodir koje će “pružiti maksimalan odaziv u što kraćem hodu za igrače koji žele tako igrati”.

Kompanija smatra kako je njihovo iskustvo upareno s Azure baznim centrima dovoljno da se uhvate u koštac sa izazovima koje pruža cloud streaming igara. Nvidia, Sony i po najnovijem Google, su se već okušali u ovim vodama kroz GeForce Now, PlayStation Now, odnosno Project Stream, pa ćemo vidjeti kako će se i koliko uspješno Microsoft ubaciti u tu cijelu priču.

Izvor: bug.hr

Komentari