Microsoft testira “sleeping tabs” na Edgeu

Ako ste osoba koja “hronično” otvara hrpu tabova, ne brinite – Microsoft je možda našao rješenje za ta taj problem.

Kako je Microsoft odlučio odbaciti stare web pretraživače i ne ulagati više u njih, tako su sve resurse prebacili na Edge web pretraživač. Kako smo već davno pisali, Edge se bazira na Chromiumu što mu daje odličnu poziciju da se takmiči s Googleovim Chromeom i Mozillinim Firefoxom. Zato, da bi učinili Edge malo boljim i privlačnijim korisniku, najavili su da testiraju “sleeping tabs”. S time bi trebali “jako” smanjiti potrošnju resursa koje web pretraživač troši.

Kako će “sleeping tabovi” pomoći Edgeu?

Microsoft je nedavno najavio na svojoj web stranici “Microsoft Tech Community” da rade na novom featureu. Kao što smo rekli, radi se o “sleeping tabovima”, a Microsoft je pokušao opisati što je to, kako radi i kako ćete vi od toga imati koristi.

Kada Edge pretraživač detektuje da vi ne koristite određeni tab, oni će ga “zamrznuti”. Ova tehnologija koristi Chromeov ugrađeni “freezing feature” koji pauzira sve skripte na stranici koja je otvorena. No, Edge ide i korak dalje. Kada detektuju da duže vrijeme niste pogledali određeni tab, oni će ga staviti na “spavanje”. Tada će Edge otpustiti sistemske resurse koje ta stranica koristi, pa će računar bolje raditi, odnosno ti resursi se mogu koristiti za nešto drugo.

Kako će “sleeping tabovi” pomoći Edgeu

Vremenski period o kojem se radi je – dva sata. Ako imate web pretraživač otvoren cijeli dan i imate otvoreno hrpu tabova, velika je šansa da oni stoje otvoreni za situaciju – “ako vam slučajno zatrebaju”. To vrijeme se mjeri u satima, a nekad i danima. Zato dva sata što se nama čini kao razumno vrijeme. Ako se vi ne slažete s time, možete taj timer sami odrediti i reći da Edge stavi stranicu u spavanje za X minuta ili X sati. Kako god vama odgovara.

Pitanje je koliko resursa vam takav feature može “uštedjeti”? Microsoft je napravio neke testove i rekli su da prvi (rani) testovi i pokazuju memorijsku uštedu od oko 26 posto. Što znači da ako vam neki tab uzima 400 MB RAM-a, on će nakon što ode u sleep uzimati “samo” 300 MB RAM-a. Naravno, na manjim stranicama će apsolutni iznos biti manji, ali shvatate poantu.
Nadalje, neki testovi su pokazali da će “uspavljivanje” tabova smanjiti potrošnju baterije za 29 posto što znači duži vijek trajanja baterije.

Pitanje koje se postavlja samo – šta će Microsoft u idućoj nadogradnji još donijeti? Vjerujemo da je ovo dobar napredak i da će ova funkcionalnost biti korisna mnogima, ali teško da će se neko “odvojiti” od Chromea ili Firefoxa zbog ovoga. Zato se nadamo da će nas Microsoft u budućnosti pozitivno iznenaditi.

Izvor: pcchip.hr

Komentari