Najbolji pametni satovi na tržištu

najbolji-pametni-satovi

Trenutno su jedna od najakutelnijih tema u svijetu tehnologije. Njihova funkcija je oduvijek bila da pokazuju vrijeme, ali sada na njemu možete da vidite i važna obavještenja kao i da otvorite aplikacije prilagođene korišćenju na ovom uređaju. Noviji modeli omogućavaju i da putem svog glasa pretražujete internet, pratite trening i da uplaćujete bez da posegnete za novčanikom.

Da. Pričamo o pametnim satovima.

Izabrati najbolji pametni sat u ovom trenutku je izuzetno teško. Ponuda je sve veća, konkurencija sve jača, a novi modeli izlaze redovno. To ujedno znači i da nema boljeg vremena za kupovinu. U ponudi imamo Apple i Samsung pametne satove koji zauzimaju prva mjesta na skoro svim listama, ali i satove koje krase velika imena u svijetu poput Fossil, Nixon i Casio kuća.

Kako bismo vam olakšali odabir, u nastaku donosimo listu najboljih pametnih satova 2016. godine. Svi novi, poželjni i pametni, svaki sa svojim prednostima i kvalitetima.

Pametni satovi koji će vas oduševiti

Sigurno se i sami pitati koji su najbolji pametni satovi, kada sam pojam pametnog sata predstavlja neki vid vrhunca u napretku. Ovom za mjerenje vremena svakako. Kako bismo sumirali šta se sve to nalazi na tržištu i pokazali koje su razlike i sličnosti među nima, odnosno šta koji obilježava, napravili smo listu 10 najboljih. Sve o njima možete pročitati u nastavku teksta.

1. Apple Watch 2

apple-watch-2

Apple Watch 2 je najbolji pametni sat koji se trenutno možete kupiti. Vodootporan je, što znači da je mnogo otporniji od većine uređaja sa liste i nećete morati brinuti ako pokisnete ili se oznojite tokom trčanja.

Na njemu se nalazi najnoviji watchOS 3 softver i GPS koji u mnogome olakšava trčanje. U pogledu dizajna, veoma je sličan originalnom Apple Watch uređaju, ali uz sve ovo kvalitete nerazdvojna je i jedna karakteristika koja mnoge odbija – sat je prilično skup.

Druga serija Apple satova je fokusirana najviše na zdravlje i fitnes, što je Apple pokazao ugrađenim GPS-om za bolje praćenje tokom trčanja i rekreacije, kao i Breath aplikacijom koja pomaže da se opustite.

Ako već posjedujete Apple sat, njegov nasljednik vam sigurno nije potreban. Međutim, ako kupujete svoj prvi pametni sat, sa ovim nema greške. Dizajn, kvalitet, funkcionalnost – sve je i više nego dobro.

Osim toga, na listi TOP 10 satova sa najvećim prihodima od prodaje našao se, pored Omege, Rolexa, Fossila, Cartiera, i jedan pametni sat. Pogađate? U pitanju je Apple i zauzeo je čak drugo mjesto.

To je još jedan dokaz da upotreba gadžeta i “pametnih” stvari preplavljuje svijet.


PREDNOSTI

+ Vodootporan i veoma kvalitetne izrade
+ Ugrađen GPS i poboljšan rad sa aplikacijama


MANE

Prilično skup
Većinski fokus na sport i zdravlje


2. Samsung Gear S2

samsung-gear-s2-pametni-sat

Samsung Gear S2 je takođe jedan od najboljih satova koje trenutno možete nabaviti. Gledajući ovaj model, moramo primijetiti da se osjeti znatan napredak u dizajnu Samsung pametnih satova, a uz to ovaj posjeduje i rotirajuću masku i Tizen OS koji su potpuno inovativni.

AMOLED ekran na ovom pametnom satu je takođe nezaobilazan dodatak – daje oštrinu, vibrantnost i kvalitetno zaokružuje cijelu priču. Trenutno možda posjeduje i najbolji ekran zajedno sa Apple Watch 320ppi.

Sumirano, S2 je kvalitetom na vrhuncu, kao adut ima rotirajuću masku, a baterija mu traje duže nego kod glavnog rivala. Jedina mana može biti manjak aplikacija pogodnih za korišćenje, ali to ne umanjuje njegovu funkcionalnost.


PREDNOSTI

+ Inovativna maska koja se okreće
+ Radi sa mnogim Android telefonima


MANE

Premalo aplikacija


3. Moto 360

moto-360-watch-pametni-sat

Novi Moto 360 je definitivno najljepši pametni sat koji ćete vidjeti. Uz to, spada i u kategoriju najudobnijih. Dodatna pogodnost i sjajan potez Motorole je nova veličina kućišta koja je bila prijeko potrebna i kod ranijeg modela.

Dakle, Moto 360 suštinski spada u najbolji izbor za one kojima je izgled bitan. Više je moderan high-tech aksesoar nego ekran koji nosimo na ruci – kako često opisuju pametne satove.

Ipak, iako izgledom predivan, krije neke nesavršenost, poput slabije baterije i lošije rezolucije ekrana u poređenju sa ostalim satovima.To ga, srećom, ne udaljava sa liste najskupljih i najboljih pametnih satova koji vrijede svakog ulaganja.


PREDNOSTI

+ Prelijep dizajn
+ Poboljšane performanse


MANE

Trajanje baterije nesigurno


4. Sony SmartWatch 3

sony-smartwatch-3-pametni-sat

The Sony SmartWatch 3 odudara u potpunosti od konkurencije svojim performansama, odličnim ekranom i sasvim solidnim trajanjem baterije. Uz to posjeduje i ugrađeni GPS, što ga čini sjajnom pratnjom prilikom rekreacije, jer zbog toga svoj smartphone možete slobodno ostaviti kod kuće.

S obzirom na dizajn, izgleda da je ipak samo savršen za vikend džogiranje. A i ekran je nešto lošiji od onih kod rivala. Ipak, to mu ne umanjuje vrijednost niti oduzima mjesto na ovoj listi, samo ga ne čini najboljom opcijom.


PREDNOSTI

+ Odlične performanse
+ Ugrađen GPS


MANE

Nije najljepši dizajnom
 Nelogičan port za punjenje


5. Huawei Watch

huawei-watch-pametni-sat

Huawei Watch jeste prelijep, ali nije savršen. Baterija je prilično nesigurna, a cijena izuzetno visoka – toliko da kvari kompletnu prezentaciju i utisak. I to kažu svi koji su se pozabavili pametnim satovima od kada su isti aktuelni.

Ako te dvije stavke zanemarimo, ovu nešto slabiju bateriju i jaču cijenu, onda u opticaju imamo savršen spoj mode i tehnologije, takav da mnogima upravo Huawei Watch spada u pametne satove koje bi zaista nosili. Iz dana u dan.


PREDNOSTI

+ Premium materijali i izrada
+ Oštar i okrugao ekran


MANE

 Skup
 Ne baš najbolje trajanje baterije


6. Asus ZenWatch 2

asus-zenwatch-2-pametni-sat

The ZenWatch 2 je dobar, ali ne sjajan. Mnogo je bolji od originalnog ZenWatch modela i samim tim mnogo bliže ostalim Android Wear satovima. Međutim i dalje nije na nivou nekih od svojih najjačih rivala.

Dakle, suština je da, ako želite da probate Android Wear, a nemate dovoljno novaca, ovo je najbolje rješenje.


PREDNOSTI

+ Veoma povoljan
+ iOS kompatibilan


MANE

Prevelika maska
Premalen ekran


7. LG Watch Urbane

lg-watch-urbane-pametni-sat

LG pametni sat oduševljava ako pričamo o izgledu. Okruglo kućište i jednostavni detalji ostavljaju utisak da je riječ o klasičnom satu ali sa malo naprednijim opcijama.

Međutim, iako veoma lijep, ima manu koja se tiče veličine. Zaista je preglomazan, pa tako neće biti pogodan ljudima sa malim zglobovima.

Osim toga, na aplikacijama i dodacima koje sat ima bi se moglo raditi još, ali ni ovako LG Watch Urbane nije ispod prosjeka. Štaviše.


PREDNOSTI

+ Savršen modni detalj
+ Prilično dobro trajanje baterije


MANE

Pomalo glomazan
Nema ugrađen GPS


8. Tag Heuer Connected

tag-heuer-connected-pametni-sat

Tag Heuer Connected spada u premium kategoriju u svakom pogledu. Najprije, cjenovno je na samom vrhu sa oznakom od $1500, ali i dizajn upotpunjen odličnim procesorom i 1GB RAM-a ga čine vrhunskim i najmoćnijim trenutno na tržištu.

Čak i kao aksesoar, odnosno komad nakita, ovaj sat ispunjava sve uslove. Cijenom je osigurao poziciju vrhunskog, ali činjenica da spada Android Wear kategoriju pomalo je u suprotnosti sa ovom visokom klasom i luksuzom hardvera. Ipak, prestiž i stil su ono šta Tag Heuer Connected čine i dalje vrijednim kupovine.


PREDNOSTI

+ Premium stil i osjećaj
+ High-end interne specifikacije i dijelovi


MANE

Skup
Relativno slaba rezolucija ekrana


9. Pebble Time

pebble-time-pametni-sat

Pebble Time je nasljednik Pebble modela, a to je sasvim vidljivo i po samim karakteristikama. Kao pametni sat, otprilike je ekvivalent digitalnom satu sa nekoliko dodatnih trikova i mogućnosti, ali ništa više od toga.

Iako je limitirana funkcionalnost, zapravo su sve opcije prilično zabavne i upotpunjene veoma dugotrajnom baterijom, što može biti nekim korisnicima i više nego dovoljno.

Dodatna verzija sata je Pebble Time Steel. Isti po funkcionalni i performansama, ali upakovan u nehrđajući čelik (stainless steel). Naravno, sa tim ide i nešto veća cijena od $250.


PREDNOSTI

+ Ekran u boji
+ Impresivna baterija


MANE

Previše maske
Još ograničeniji od Android Wear i watchOS


10. Apple Watch

apple-watch-pametni-sat

Ako prevalite preko cijene, koja je prilično visoka, ovo je izuzetno koristan gadžet koji ćete željeti imati uvijek uz sebe. I zaista ga koristiti sve to vrijeme.

Biti u mogućnosti da provjerite poruku koju ste dobili, da vidite ko vas zove i na brzinu odlučite koji je naredni korak, izgleda kao budućnost, a zapravo je pred nama. Sve ovo poseban nivo korisnosti ima za vrijeme rekreacije kada korišćenje telefona nije praktično.

Novi napreci koji su došli sa Apple watchOS 2 čine ga još boljim i značajnijim, nesumnjivim liderom. Brži je, korisniji i dolazi sa mogućnošću personalizacije. A aplikacija vremenom ima sve više.


PREDNOSTI

+ Stilski dobar
+ Pametni interface


MANE

Skup
Baterija traje svega jedan dan


Pametni satovi koje jedva čekamo!

Kraj godine se bliži i većina veliki imena je predstavila svoje pametne satove. Izašao je Apple Watch 2 sa svojim fokusom na fitnes, a vidjeli smo i Android Wear verzije Nixon, Casio i Polar satova.

Međutim, svi koji žele kupiti pametni sat ovog Božića treba da pripaze i na ova imena koja donosimo u nastavku teksta, a koji tek treba da se pojave na tržištu. Kako bismo vam pomogli, u nastavku izdvajamo šta će to još da nas obraduje i kakve karakteristike će svaki sat imati.

Samsung Gear S3

Mjesec izlaska: oktobar/novembar 2016

samsung-gear-s3-pametni-sat

Zahvaljujući ovogodišnjem IFA, imali smo priliku da saznamo sve o nadolazećem Samsung Gear S3. Ovaj pametni sat ima 1,3-inčni ekran sa 46 mm velikim kućištem i 360×360 super AMOLED ekranom. U sebi ima upakovane senzore, GPS, altimetar, barometar i brzinomjer dodan mjeraču otkucaja srca.

Kupci će moći birati između dvije verzije – Classic i Frontier. Međutim, iako je dosta informacija već poznato, Samsung i dalje ne odaje kada je tačan datum pojavljivanja istog na tržištu i koja je cijena.

Pebble Time 2

Mjesec izlaska: novembar 2016

pebble-time-2-pametni-sat

 

Kako iz Pebble-a javljaju, Time 2 je napravljen za “aktivne profesionalce”. Kombinuje silikonsku narukvicu i kopču od nehrđajućeg čelika, što olakšava i stavljanje novih narukvica. Što se tiče ekrana, riječ je o 228×200 1,5-inčnom, prekrivenim Corning Gorilla Glass 3 staklom. Ima ugrađen mikrofon za odgovore, glasovne bilješke i mjerač otkucaja srca. Koristi Pebble OS sa ARM Cortex M7 procesorom. Nema Wi-Fi i GPS, ali je i dalje kompatibian sa iPhone i Android uređajima. Cijena? £179.95

Blocks

Mjesec izlaska: decembar 2016

blocks-modular-pametni-sat

Jedan od najiščekivanijih satova jeste Blocks pametni sat. Početak prodaje, odnosno dostavljanja proizvoda, trebao je da se desi u maju ove godine svima onima koji su potpomogli projekat na Kickstarter platformi. Nažalost, rok je pomjeren na neodređeno.

Blocks pametni sat radi na Android Marshmallow operativnom sistemu i ima 1,4-inčni 400×400 AMOLED ekran. Qualcomm Snapdragon Wear 2100 procesor upotpunjuje kvalitet ovog sata, zajedno sa 4GB memorije i 512 MB RAM-a. Tu su i Bluetooth 4.1 LE, Wi-Fi i senzori sa praćenje aktivnosti.

Svaki sat dolazi uz 4 modulara pomoću kojih se vrši personalizacija, a cijena takvog iznosi $330. Svaki dodatni modular košta $35.

Asus ZenWatch 3

Mjesec izlaska: novembar 2016

asus-zenwatch-3-pametni-sat

Asus uskoro planira izbaciti sat koji će bit na samom vrhu high-end ponude pametnih satova. Sa 400×400 AMOLED ekran od 1,39 inča u rose gold, gunmetal i silver boji nemoguće je da vas ostavi ravnodušnim.

Ko god je do sada razmišljao o Huawei Watch-u ili najnovijoj Fossil ediciji u svijetu ovih napretnih satova mogao bi razmotriti kupovinu baš ovog ZenWatch 3 modela. I cijena mu je jednako atraktivna – €229.

New Balance Android Wear

Mjesec izlaska: decembar 2016

Veliko sportske ime New Balance najavio je na CES-u da će krajem 2016. na tržište izbaciti Android Wear pametne satove fokusirane na fitnes i trčanje.

Još uvijek neimenovan uređaj će imati ugrađen GPS i dovoljno memorije za slušanje muzike bez smartfona. Radi se u saradnji sa Intel i Google kompanijama, šta ga stavlja rame uz rame sa Moto 360 Sport pametnim satom.


Sudeći prema svemu šta smo da sada vidjeli i svemu šta tek treba da se pojavi na tržištu, 2016. godina je i te kako značajna kada govorimo o prenosivim uređajima i njhovom razvoju. Posebno se ističu pametni satovi i fitnes narukvice koje su sve korišćenije i prihvaćenije.

Pitanje je šta je naredni korak i u kom smjeru će se ovaj gadžet razvijati. Ipak, jedno je sigurno – sve je veća popularnost i značaj istih, iako, moramo priznati, tradicionalni satovi nikada neće izaći iz mode. Ko zna šta će nam još budućnost donijeti.

 

Komentari

2 KOMENTARI

Comments are closed.