virus na google play

Google neće po dobrome pamtiti septembar ove godine, tokom kojeg je u popularnoj trgovini za aplikacije Google Play Store otkrivene 172 zaražene aplikacije s više od 335 miliona preuzimanja, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

Primjerice, u julu ih je bilo zaraženo nešto više – 205. Samo, te su preuzete 32 miliona puta pa je jasno da nisu toliko popularne kao ove koje su se sad našle na udaru. Najveći udio drži neželjeni softver vezan uz oglašavanje, i to s 300,6 miliona instalacija, objavio je istraživač firme ESET Lukas Stefanko, zaslužan za otkriće svih ovih Googleu ne baš najmilijih detalja.

Pronađeni su još neki oblici zaraženog softvera, poput primjerice skrivenih oglasa. Zanimljivo, iako je zabilježeno tek 57 slučajeva skrivenih oglasa, oni su činili nešto ispod pet posto svih instalacija. Podaci koje je Stefanko objavio tek su indikator broja instalacija koje je aplikacija skupila do trenutka kad je otkriveno kako su zaražene. Nije jasno koliko ih je tačno preuzeto tokom septembra.

Naravno, aplikacije su odmah uklonjene, ali svejedno ostaje čuđenje kako se uopšte opetovano probijaju na Play Store. Naime, Google Play Protect usluga za pregled aplikacija na Android mobilnim uređajima skenira sve aplikacije koje može pronaći na internetu, a uz mašinsko učenje pažljivo otkriva one koje su maliciozne i mogu biti opasne za korisnike, pa ih potom postavlja na crnu listu i pomaže korisnicima.

Dnevno skenira milijardu Android uređaja i oko 50 milijardi aplikacija, no svejedno nije potpuna zaštita za korisnike. I to nemali broj njih s obzirom da je u opasnosti bilo 335 miliona onih koji su preuzeli sporne aplikacije. Dakle, zaključak je da Google još ima itekako mnogo posla da uspije potpuno zaštititi sve one koji na svojim uređajima koriste njegov operativni sistem i softverska rješenja…

Izvor: ictbusiness.info

Komentari