windows-10-nacini-rada

Isključivanje računara svaki put je pomalo naporno i oduzima vrijeme, jer morate čekati nekoliko minuta prije nego što ponovo prođe kroz proces pokretanja. Dakle, umjesto gašenja svaki put kada niste kraj računara – Windows je omogućio nekoliko načina za uštedu energije. Ako vam nisu jasni ili ne znate kako rade, proći ćemo kroz detaljan pregled svakog.

Sleep Mode – režim spavanja

sleep-mode-na-kompjuteru

Sleep mode predstavlja fuknciju koja pauzira vaš računar ili ga stavlja na “spavanje”.
Privremeno deaktivira sve radnje i pozadinske procese, te stavlja sistem u način rada za uštedu energije.

Dakle, u slučaju da žurite negdje na kratko vrijeme, najbolje da stavite svoj računar ili laptop na režim “spavanja”. Ne samo da ćete uštedjeti energiju, već ćete moći i da brzo nastavite sa obavljanjem svojih postupaka bez čekanja za da se sistem računara ponovo podigne.

Prenosni računari (laptopi) se takođe mogu staviti na režim spavanja jednostavnim zatvaranjem poklopca kada god trebate kratku pauzu. Kad god ponovo podignete poklopac, sve vaše postavke rada će biti upravo onakve kakve ste ih ostavili.

Hibernate Mode – stanje hibernacije

sta-je-hibernate-mode

Radi gotovo iste stvari kao i kad je u stanju mirovanja – stavlja računar u stanje za uštedu energije. Međutim, glavna razlika je da režim hibernacije uopšte ne koristi energiju dok je u pripravnosti. Ovo je odličan način da uštedite energiju na vašem računaru, pogotovo ako planirate provesti duže vremena bez njega.

Dakle, ako ostavljate vaš sistem bez nadzora za vrijeme pauze za kafu, najbolje da ga ostavite u stanju hibernacije. Štedi vašu sesiju na hard disku umjesto da ga skladišti na RAM i gotovo gasi računar, tako da ne troši snagu. U odnosu na režimu mirovanja, hibernaciji treba malo više vremena da se Windows pokrene.

Hybrid Sleep – način rada u hibridnom snu

hybrid-sleep-mode

Ovaj režim je kombinacija oba gore navedena stanja. Po defaultu, režim hibridnog mirovanja je omogućen samo na Desktop računarima.

Kada odaberete ovaj način rada, on će zamijeniti stanje mirovanja po defaultu i staviti računar u nisku potrošnju. To postiže tako što štedi vaše aktivne sesije na RAM-u, kao i hard disku. Dakle, kada ponovo pokrenete računar, Windows se brzo budi i možete nastaviti svoj rad tačno gdje ste stali.

Sve gore navedene opcijene ne samo da će uštedjeti vaše vrijeme i električnu energiju, već ćete izbjeći gašenje računara svaki put.

Komentari