predstavljeni su iphone 11 i iphone 11 pro

Steve Jobs Theater u “podrumu” Apple Parka i večeras je prepun novinara i uzvanika koji će svjedočiti lansiranju novih iPhonea. Evo šta nam je ekipa na čelu s Timom Cookom za ovu godinu pripremila…

Usluge
Prva na redu je Apple Arcade, ranije najavljena usluga pretplate na igre (mobilne i desktop) koja će uskoro biti dostupna na App Storeu, u koji će biti duboko integrisana. Plaćanjem jedne mjesečne pretplate igrači će imati pristup cijelom katalogu igara. Usluga će biti aktivirana 19. septembra u preko 150 zemalja svijeta. Neograničen pristup istoj koštat će 4,99 dolara mjesečno – za porodičnu pretplatu – s mjesec dana besplatnog probnog razdoblja.

Apple TV+, video streaming usluga o kojoj se priča već mjesecima, također je dobila službeni datum lansiranja – 1. novembra – kao i cijenu mjesečne pretplate od 4,99 dolara mjesečno, također za porodični paket. Apple TV+ bit će dostupan u preko 100 zemalja svijeta. Uz kupnju iPhonea, iPada, AppleTV-a ili Maca od danas će svi kupci dobiti i godinu dana besplatne pretplate na ovaj servis.

iPad 10,2″
Najpopularniji tablet na svijetu dobio je iPadOS, prilagođenu verziju mobilnog operativnog sistema ranije ove godine na WWDC-u. Sada Apple predstavlja novi model koji će zamijeniti 9,7-inčni iPad, do sada osnovni model.

novi ipad 7

Novi iPad 7. generacije bit će novi ulazni model koji će od sada imati 10,2-inčni retina ekran. Diči se 2x bržim procesorom, Smart priključkom za tastaturu, te činjenicom da je izrađen od 100% recikliranog aluminija. Cijena će mu kretati od 329 dolara za osnovnu verziju, prednarudžbe kreću već danas, a isporuke krajem mjeseca.

Apple Watch Series 5
Apple Watch od sada će sudjelovati u istraživanjima sluha, ženskog zdravlja, te srčanih bolesti i fizičke aktivnosti korisnika, koji će se u ove studije moći dobrovoljno prijaviti.

Prema ranijim najavama, danas je i Appleov pametni sat dobio novu verziju. Apple Watch Series 5 izgledom se neće razlikovati od prethodnog. Međutim, imat će always-on retina ekran, s uvijek vidljivim prikazom početnog zaslona. Novi LTPO ekran omogućit će osvježavanje frekvencijom od 1 Hz, omogućujući uštedu energije kako bi baterija i dalje trajala cijeli dan.

apple watch series 5

Novitet je i dodatak kompasa koji će poboljšati navigacijske mogućnosti, a tu je i mogućnost zvanja hitnih službi u cijelom svijetu. Što se tiče kućišta, u ponudu će doći i novi model izrađen od titana, u dvije nijanse, kao i prvi puta jedan keramički model.

Početna cijena ostaje na 399 dolara, a narudžbe kreću danas. Cijena Apple Watcha Series 3 će biti od sada snižena na samo 199 dolara.

iPhone 11 – jeftiniji od preodthnika
A sada ono zbog čega smo ovdje – novi iPhone. Izgledom novi modeli nisu iznenadili nikoga ko je pratio leakove posljednjih mjeseci. No, dobili smo vrlo brzo pojašnjenje novih imena.

i phone 11 jeftiniji od predhodnika

iPhone 11 bit će izravni nasljednik lanjskog modela XR. Dolazi u čak 6 boja, a kao i lani imat e 6,1-inčni LCD ekran. Od svog je prethodnika napredniji prvenstveno u pogledu reprodukcije zvuka te dvostruke kamere. Nova dodatna kamera će biti širokog ugla(120°, f/2.4).

Svakako, Apple je odlučio odgovoriti na izazove konkurencije i dodati noćni način rada, tzv. Night Mode. Kao što smo već vidjeli kod nekih postojećih modela, snimanje fotografija u gotovo potpunom mraku bit će sasvim izvedivo i na iPhoneu 11. Unaprijeđene su i opšte mogućnosti snimanja videa, a selfie kamera dobila je nešto širi ugao snimanja u landscape orijentaciji i mogućnost snimanja slow-motion videa.

Uređaj je zasnovan na SoC-u A13 Bionic, koji će biti “najbrži procesor u telefonu ikada”, kažu. Prema prikazima ostvarit će se predviđanje od oko 12% ubrzanja u odnosu na lanjske modele.

Baterija jedanaestice nudit će sat vremena korištenja više nego kod XR-a, Face ID će biti brži, no od značajnih poboljšanja ističu se tek mogućnosti kamere, sve ostalo je manje-više jednako kao kod prethodnika. Početna cijena iPhonea 11 će biti 699 dolara, što je 50 dolara manje od lanjske početne cijene modela XR.

iPhone 11 Pro i 11 Pro Max
Za najzahtjevnije Apple je, kažu, priredio nešto sasvim posebno. iPhone 11 Pro nasljednik je modela XS, a izgleda, ponovo, isti kao na leakovima koje smo već vidjeli.

iphone 11 nova kamera

Novi dizajn kojim se u Appleu ponose uključuje trostruku kameru u velikoj kvadratnoj “grbi”. Zadnja staklena površina će biti matirana. iPhone 11 Pro dolazi u četiri decentne varijante – zelenoj, sivoj, zlatnoj i srebrnoj, te u dvije veličine zaslona. Manji, 11 Pro s dijagonalom 5,8″, te veći, iPhone 11 Pro Max s ekranom dijagonale 6,5″.

Sasvim novi OLED panel ima kontrast od 2.000.000:1 i naziva se Super Retina XDR. Uređaji također imaju čip A13 Bionic.

Pro verzija donosi veću autonomiju i tri kamere
iPhone 11 Pro će ponuditi do 4 sata više autonomije s jednim punjenjem baterija, a 11 Pro Max čak 5 sati – što je možda i nadogradnja koju će korisnici najviše pozdraviti. U kutiji dolazi brzi punjač od 18 W.

Tri kamere sada uključuju standardnu, ultraširoku i telefoto sočiva koje otvaraju nove mogućnosti snimanja fotografija i videa. Nova mogućnost koja će biti aktivirana tokom jeseni naziva se Deep Fusion, koja korištenjem umjetne inteligencije kombinuje čak 9 fotografija u jedan, savršeni, rezultat. Sve kamere ka tome mogu snimati 4K video, ali ga može i uređivati izravno u aplikaciji Photos.

iPhone 11 Pro će koštati, u osnovnoj inačici, 999 dolara, dok će za veći iPhone 11 Pro Max trebati izdvojiti najmanje 1.099 dolara. Narudžbe se primaju od petka, a prve isporuke bi trebale krenuti 20. septembra.

Izvor: bug.hr

Komentari