kako vratiti obrisane podatke

Podaci koje izgubite ili oštetite mogu izazvati mnogo panike jer ipak je riječ o nečemu što je za osobu od velike važnosti, bilo materijalne ili sentimentalne. No, uz prave poteze moguće je vratiti izgubljeno s desktop računara ili laptopa. Osim ako do gubitka podataka nije došlo zbog kvara diska, tad je bolje odnijeti ga profesionalcima da spase što se spasiti može.

Takođe, ako i nije disk u pitanju, morate biti oprezni i ne ići samostalno u cijeli “projekt” rješavanja situacije jer samo možete napraviti dodatnu štetu. Stoga, evo nekoliko savjeta što treba i što ne treba činiti u ovakvoj situaciji.

TREBA RADITI

1. Kontaktirajte prije svega profesionalce ako niste sigurni što i kako napraviti. Ako ipak smatrate da ste sposobni sami sve srediti, onda prvo pogledajte imate li backup i kad ste ga posljednji put napravili jer možda se na taj način može vratiti sve bez čega ste ostali.

2. Potražite neke od “recovery” alata, a pritom vam mogu pomoći i specijalni alati koji čine prava mala čuda.

DMDE Free Edition
Recuva
PhotoRec

3. Prebacite sve podatke na uređaj za koji znate da radi pravilno jer ponekad neispravni operativni sistem može biti razlog zašto su podaci oštećeni ili su nestali.

Zaključak: Uvijek radite backup, biće vam od velike pomoći prije ili kasnije.

NE TREBA RADITI

1. Nemojte postavljati “recovery” alat na particiju gdje se nalaze oni oštećeni ili nestali podaci jer ćete tako sasvim sigurno obrisati neke od njih i ostati bez njih nepovratno.

2. Nemojte sami otvarati kućište i igrati se majstora jer jako malo toga se može na taj način postići. Samo si možete napraviti dodatne probleme.

3. Ne mijenjajte komponente kao što je hard disk samo zato jer mislite da je u njemu problem. To ne možete znati sto posto, osim ako niste kvalificirani stručnjak.

Zaključak: Ne upuštajte se sami u popravke, uvijek je dobro čuti drugo ili treće mišljenje prije reakcije.

(ictbusiness.info)

Komentari