google chrome

Top extenzije za Chrome:

Debata oko toga koji browser je najbolji, najbrži i najsigurniji će se vječno voditi, a čini se da svaki od developera ima armiju botova koji svakodnevno pišu recenzije i tekstove o tome kako je baš njihov najbolji izbor.

No ostavimo ove rasprave onima koji vole da cjepidlače i do detalja raščlanjuju sve što rade.

Ono što je nepobitna činjenica kada su browseri u pitanju jeste to da je Chrome trenutno najrasprostranjeniji i, u najvećem broju slučajeva, prvi izbor za prosječnog korisnika (bar kad su Windows računari u pitanju).

Dva su ključna razloga za ovo.

Prvi – Chrome je napravio Google, a s obzirom da ova kompanija uživa apsolutno povjerenje prosječnih korisnika sasvim je razumljivo da se većina najčešće odlučuje za njihove proizvode.

Drugi – Ogromna količina ekstenzija i dodataka koji se mogu dodati u Chrome, a koje olakšavaju vaše surfanje te druge aktivnosti koje radite dok vam je Chrome otvoren. A upravo su ove ekstenzije tema našeg današnjeg teksta.

Chrome extenzije su dodaci koji unaprjeđuju postojeće ili dodaju nove funkcionalnosti vašem Chrome browseru – od dodatne sigurnosti, unaprjeđenja produktivnsti,

Kako bi vam olakšali život, odabrali smo za vas top 10 ekstenzija među kojima će svaki prosječan korisnik pronaći bar nekoliko koje će odmah instalirati.

WOT Web of Trust

Funkcija: Pokazuje reputaciju i stepen sigurnosti svakog sajta koji posjećujete, te linkova u rezultatima pretrage.

WOT opis i download link

U prosjeku svaki dan na internetu se pojavi preko 500.000 novih sajtova, od kojih je ogroman broj tu samo da bi vam uzeo novac ili lične podatke koje kasnije koriste za oglašavanje, ili u najgorim slučajevima za krađu identiteta. Mnogi od njih budu otkriveni i ugašeni, ali priličan broja njih ostane.

Kako ne biste postali njihova žrtva, WOT ekstenzija vam za svaki saj koji posjetite pokaže nivo sigurnosti i reputaciju. Ove ocjene bazirane su na iskustvima miliona korisnika koje WOT ima u bazi, a idealna je ukoliko posjećujete sajtove za online shopping ili neke druge sajtove koji od vas traže bilo kakve lične podatke.

(Ukoliko kupujete online obavezno pročitajte naš tekst o zaštiti pri online shoppingu).

Honey

Funkcija: Izlistava sve popuste i kupone za online shop na kojem se nalazite. Pomaže da uštedite dosta novca pri kupovini na internetu.

Honey opis i download link

Honey je jedna od najpopularnijih i najčešće downloadovanih ekstenzija za Chrome. Omogućuje vam da pronađete najbolje cijene, sniženja i kupone za online shopov, uključujući i one najpoznatije na svijetu kao što su Amazon i eBay.

Time Magazine, Business Insider te mnogi drugi poznati magazini proglasili su je jednom od najboljih aplikacija za shopping, pa ako još nemate ovu ekstenziju obavezno je instalirajte.

OneTab

Funkcija: Olakšava korištenje velikog broja tabova, grupiše ih i smanjuje korištenje RAM memorije dok radi Chrome.

onetab chrome extension

OneTab opis i download link

Jedan od najvećih problema Chrome browsera jeste taj što koristi dosta RAM memorije dok radi. Sa svakim novim tabom koji otvorite raste i količina memorije koju Chrome treba za rad, što zna biti prilično stresno za računar te dovesti do “pucanja” Chrome-a.

Ali zato je tu OneTab, po nama jedna od najboljih Chrome extenzija ikad.

Jednim pritiskom na OneTab ikonuc grupisaćete sve aktivne tabove u listu iz koje, dok surfate, možete tabove otvarati pojedinačno ili ih sve odjednom otvoriti. Na ovaj način količina RAM memorije koju trošite dok vam je Chrome otvoren smanjuje se za nevjerovatnih 95%

All-in-One Messenger

Funkcija: Objedinjuje najpopularnije mesendžer aplikacije na jedno mjesto i omogućava komunikaciju direktno iz ove Chrome ekstenzije.

all in one messenger chrome extension

All-in-One Messenger opis i download link

Postoji podatak koji kaže da u prosjeku oko 70 puta dnevno uzmemo naš telefon i nešto provjerimo na njemu. Najčešće su to notifikacije i poruke, što zna ponekad biti frustirajuće, naročito ako nešto radimo ili tražimo nešto bitno na internet.

All-in-One Messenger je tu da nas spasi (bar kad su poruke u pitanju).

Ova ekstenzija objedinjuje više od 40 messenger aplikacija u jednu, šalje notifikacije i omogućava da pišete poruke direktno iz Chrome-a dok surfate. Kad je počnete koristiti vidjećete koliko će vam uštediti vremena, te sačuvati bateriju na telefonu jer ćete ga daleko manje koristiti dok ste za računarom.

LastPass: Free Password Manager

Funkcija: Objedinjuje sve vaše lozinke na sigurno mjesto i dozvoljava potpuno taštićen pristup ovim lozinkama sa bilo kojeg uređaja.

lastpass chrome extension

LastPass opis i download link

LastPass vam omogućava da umjesto da pamtite desetine raznih lozinki zapamtite samo jednu koju ćete koristiti za ovu platformu. U LastPass možete dodati sve ostale lozinke sa svih platformi koje koristite, te dodati zabilješke, kartice zbog bržeg online plaćanja, dodavati dokumente i slično.

Sve to biće zaključano vašom glavnom lozinkom i sinhronizovano na vaš online nalog, kojem po potrebi možete pristupiti sa bilo kojeg uređaja.

Ghostery

Funkcija: Fokusirana u potpunosti na zaštitu vaše privatnosti te bolje surfanje. Sakrijte oglase, blokirajte skripte koje vas prate dok ste online, ubrzajte otvaranje sajtova.

Ghostery opis i download link

Ukoliko vam je zaštita privatnosti jako bitna onda je Ghostery ekstenzija koju morate imati na svom računaru. Ona vam omogućava da sakrijete oglase na sajtovima te blokirate skripte koje prikupljaju podatke o vama koji se kasnije koriste za plasiranje oglasa, peronalizovane poruke te integraciju sa vašim društvenim mrežama bez vašeg znanja.

S obzirom da i oglasi i pomenute skripte usporavaju učitavanje sajtova, korištenje Ghostery ekstenzije će vam dosta i ubrzati surfanje. Napredniji korisnici imaju i opciju da detaljno pregledaju razne informacije koje sajtovi od vas uzimaju i detaljno podese ekstenziju i njene parametre.

Click&Clean

Funkcija: Veoma jednostavno, jednim klikom, obrišite browsing i download history, cache, cookies, skenirajte računar za malware i još mnogo toga.

click and clean chrome extension

Click&Clean opis i download link

Svjesni smo mi da većina nas nema neke mračne tajne koje želimo da sakrijemo, ali to ne znači da baš svaki naš korak koji napravimo online mora biti vidljiv. Click&Clean je ekstenzija koja nudi opciju brisanja istorije te drugih stvari koji se vremenom nakupe dok surfamo pa usporavaju browser ili čuvaju podatke o sajtovima koje smo posjećivali.

Uz to, Click&Clean vam nudi i druge korisne opcije kao što je skeniranje i uklanjanje malware-a sa računara, kontrolu cookies-a te blokiranje skripti koje prate vaše kretanje.

Office Editing

Funkcija: Editujte Word, Excell i PowerPoint fajlove direktno u browseru, čak i ako nemate Microsoft Office paket instaliran na računaru.

office editing chrome extension

Office Editing opis i download link

Koliko god da je koristan, Microsoft Office je za mnoge od nas i dalje prilično skup alat, pa korisnici često koriste njegovu zamjenu – OpenOffice, ili instaliraju krekovane programe koji su ilegalni i mogu naštetiti vašem računaru.

Office Editing je ekstenzija koja vam donosi najbitnije funkcionalnosti Office paketa, bez da ga instalirate na računar. Uz ovu ekstenziju možete praviti i editovati Word, Excell i PowerPoint dokumente, snimati ih na svoj računar ili čuvati direkno na Google Drive.

New tab page by start.me

Funkcija: Napravite custom početnu stranicu Chrome browsera sa odabranim linkovima, grupama sajtova, news feedovima i sl.

new tab chrome extension

New tab page by start.me opis i download link

Svi imamo svoju rutinu, pogotovo ujutro kada prvi put odemo online. Postoje sajtovi koje uvijek prvo otvorimo, portali kojima najviše vjerujemo, informacije koje uvijek prve tražimo, zadaci koje moramo obaviti čim se pojavimo online…

New tab page by start.me vam omogućava da na početnoj strani Chrome-a posložite sve ove bitne sajtove u widgete ili ih grupišete tako da vam uvijek budu brzo dostupni. Uz ovu ekstenziju Chrome će postati daleko bolji browser koji možete potpuno prilagoditi sebi i svojim potrebama.

StayFocusd

Funkcija: Povećava produktivnost tako što ograničava period koji provodite na sajtovima na kojima gubite vrijeme.

stayfocusd chrome extension

StayFocusd opis i download link

Ukoliko imate neki važan zadatak ili jednostavno želite da ograničite vrijeme koje provodite na beskorisnim sajtovima ili društvenim mrežama, StayFocusd je odličan alat. U ovoj ekstenziji možete podesiti koliko vremena sebi dozvoljavate da provedete na pojedinim sajtovima, a nakon što to vrijeme ispucate ti sajtovi vam neće biti dostupni do kraja dana.

Pitanje je samo koliko samokontrole posjedujemo da se i pridržavamo ovih restrikcija.

Komentari