prvi genetski modifikovani ljudi

Tim naučnika sa Univerziteta za zdravlje i nauku u Oregonu uspješno je modifikovao mutaciju gena u ljudskom embrionu i time udario temelje za pojavu prvih genetski modifikovanih ljudi u našoj istoriji.

Oni su, koristeći tehnologiju modifikovanja gena CRISPR-Cas9, uspjeli ispraviti grešku u DNK i popraviti mutaciju gena MYBPC3 koji izaziva nasljedno i potencijalno smrtonosno srčano oboljenje – hipertrofičnu kardiomiopatiju.

Prema detaljima iznesenim u studiji objavljenoj u časopisu Nature, ovo je do sad najveći eksperiment modifikovanja gena ikad, a uključivao je nekoliko desetina ljudskih embriona, od kojih su svi uspješno tretirani i genetski modifikovani kako bi se odstranila pomenuta mutacija.

Shoukhrat Mitalipov, koji je vodio tim naučnika iza ove studije, rekao je kako su rezultati bili iznenađujuće efikasni te da je process već u fazi kada se može razmišljati o kliničkom testiranju procedure.

“Kliničko testiranje podrazumijevalo bi upotrebu ovih embriona kako bi se izazvala trudnoća, te praćenje samog rođenja i daljeg razvoja djece”, rekao je Mitalipov.

Dio medicinskih stručnjaka protivi se upotrebi ovakvih metoda i modifikovanju ljudskih gena jer još uvijek ne znamo ništa o eventualnim nuspojavama.

Takođe, samom popularizacijom genetske modifikacije otvaramo vrata takozvanim “dizajnerskim bebama”, kod kojih roditelji mogu da utiču na bebe i određuju im npr.boju očiju, kose te druge predispozicije. Ova tema već godinama izazive ogromne polemike među genetičarima od kojih se dobar dio protivi genetskim modifikacijama jer ih smatra neetičkim.

S druge strane, naučnici poput Mitalipova i njegovog tima smatraju da bi se genetskom modifikacijom embriona mogle značajno smanjiti rizici od brojnih bolesti uključujući i rak.

Više o samoj tehnologiji koja je korištena u ovoj studiji možete saznati u videu ispod:

Komentari