america and huawei

Američko ministarstvo gospodarstva će izdavat licence američkim firmama koje žele trgovati s kineskim tehnološkim gigantom Huaweijem, potvrdio je u Washingtonu sekretar američkog ministarstva gospodarstva Wilbur Ross i dodao kako se licence neće odnositi na situacije za koje je procijenjeno da su prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Ross je također rekao kako Huawei ostaje na takozvanoj “crnoj listi” koja ne bi trebala mijenjati politiku “presumpcije poricanja”, a koja se primjenjuje na zahtjeve firmi za izdavanjem licenci.

Prema ovim informacijama čini se kako je ovo početak normalizacije trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine nakon što su eskalirali u maju kad je američki predsjednik Donald Trump naglom uredbom zabranio američkim kompanijama da trguju s Huaweijem.

“I Huawei i američke tehnološke kompanije poput Googlea tada su nedvosmisleno govorili kako trpe štetu zbog Trumpove političke odluke koja se reflektirala na rad privatnih kompanija, a da pritom američki predsjednik nije imao niti jedan konkretan dokaz o sumnjivoj opremi koja omogućuje špijunažu u Huaweijevoj opremi i uređajima iako je to navodio kao glavni razlog prilikom obračuna s kineskom firmom”, poručili su iz Huaweija.

Izvor: bug.hr

Komentari