U Holandiji se vozovi napajaju strujom iz obnovljivih izvora

Nacionalna željeznička kompanija u Holandiji je saopštila da je godinu dana prije plana ispunila cilj da se svi njeni vozovi napajaju iz obnovljivih izvora energije.

Svi holandski vozovi se napajaju strujom koju stvaraju vjetroparkovi. „Od prvog januara svi naši vozovi idu zahvaljujući energiji vjetra“, rekao je portparol holandske železnice (NS) Ton Bon.

Kompanija za proizvodnju struje „Eneko“ je pobijedila na tenderu, koji je prije dvije godine ponudila NS, a dvije kompanije su potpisale desetogodišnji ugovor u kojem je dogovoreno da od januara 2018. godine svi vozovi koriste električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora.

„Tako smo u stvari postigli cilj godinu dana prije nego što je planirano“, istakao je Bon, dodajući da je to postignuto značajnim uvećanjem kapaciteta vjetroparkova širom zemlje i na moru.

Kompanije „Eneko“ i NS su na zajedničkom sajtu saopštile da su oko 600.000 putnika koji dnevno putuju prvi na svijetu koji se potpuno prevoze zahvaljujući snazi vjetra. Holandska željeznica ima oko 5.500 polazaka dnevno.

Jedna vjetrenjača za svega sat rada može da napaja voz sa dovoljno energije da pređe oko 190 kilometara. Naredni korak je da se utrošak energije po putniku smanji za 35 odsto do 2020. godine, prenose agencije.

Komentari