Koliko vrijedi bitcoin

Bitcoin je dostigao najveću vrijednost u svojoj istoriji, nakon prelaska vrijednosti od 1700 dolara.

Popularna kriptovaluta je najnoviji rekord postigla u utorak, jer potražnja za Bitcoinima raste zajedno sa kreiranjem novih tokena kako bi se podiglo finansiranje startupova preko blockchain tehnologije.

Blockchain je tehnologija koja stoji iza Bitcoina, a suštinski se radi o finansijskoj knjizi, koju formiraju mrežni računari koji mogu da prate kretanje bilo kojih sredstava bez potrebe postojanja centralnog regulatora, navodi Softpedia.

Bitcoin ne samo da je prešao vrijednost od 1700 dolara, već se brzo približava i vrijednosti od 1800 dolara, što će biti novi rekord. Kada se podsjetimo da je početkom godine Bitcoin bio na 900 dolara, ovaj skok vrijednosti je još impresivniji.

Prema navodima sa sajta coinmarketcap.com, tržišna kapitalizacija Bitcoina je porasla iznad 52,5 milijardi dolara u utorak.

Specijalisti za kriptovalute u ovom trenutku ne predviđaju skoriji pad vrijednosti Bitcoina, bar ne onakav kakav smo vidjeli početkom godine. Fluktuiranje vrijednosti se očekuje, ali će dugoročni trend biti rast Bitcoina.

Komentari