razgovarajte sa biljkama uz projekat florence

Neki botaničari se kunu u praksu razgovaranja sa svojim biljkama, a izgleda da postoji i nešto stvarno u ovoj staroj poslovici – tehnologija je sada na našoj strani i u botaničkoj sferi.

Novi projekt Helene Steiner, umjetnice iz Microsoft Studio 99 programa, iskoristio je električne impulse i hemijske signale iz biljaka na kreativan način. Projekat Florence, kako je nazvan, predstavlja sistem koji dozvoljava osobi da ukuca jednostavnu poruku koja je potom prevedena u bljeskove svjetlosti na koje biljke reaguju – pozitivne poruke su, na primjer, crveno treperavo svjetlo koje potpomaže cvjetanje.

Sistem prevodi hemikalije ispuštene iz lišća i električne signale iz korijenja u bazična ljudska osjećanja kao što je “sve je dobro” ili pak zbunjujuće “dalje…kroz vinove loze”. (Možda ima neke prijatelje grožđe?)

Ovo je svjedočanstvo nečega više zabavnog nego na rubu nauke, ali naučnici u Microsoftu su izuzetno zainteresovani za projekat jer uveliko istražuju nove načine ljudske interakcije sa okolinom.

“Florence je okupio brojne ljude iz različitih polja i disciplina. Inženjeri su sjedili sa biolozima koji su sjedili sa developerima. Takav vid saradnje je esencijalan za nove tehnologije”, rekao je za Digital Trends Asta Roseway, glavni istraživački dizajner u Microsoft Research sektoru.

Biljke razgovaraju se hemikalijama

Nedavno je dokazano da pčele koriste sitne dlačice na njihovim tijelima kako bi interpretovali električne signale koje šalju cvjetovi oprašivačima.

Biljni korijeni takođe odbacuju otpadne tvari koje koriste mikrobi u tlu, a ove podzemne interakcije ostavljaju za sobom rezervne elektrone koji se mogu iskoristiti za proizvodnju električne energije. Biljke takođe koriste razne hemijske signale za komunikaciju sa životinjama, da šalju znakove opasnosti ili čak uzvrate napad.

projekat florence omogucava razgovor sa biljkama

Kada su biljke povrijeđene ili pod napadom, ispuštaju hemikalije koje pozivaju u pomoć ili upozoravaju druge biljke, a potpuno drugačiji paket hemikalija emituju kada osjete sunčevu svjetlost, šta bismo najpogodnije mogli definisati sa “kada su srećni”.

Pomoću projekta Florence korisnik može prenijeti poruku kroz impulse svjetlosti kako bi izazvao neku od hemijskih ili električnih poruka, a dužinom i bojom pulsa komuniciraju se osnovne emocije. Sistem njuška hemikalije koje biljka otpušta kao odgovor i sparuje signale sa isječcima koji predstavljaju istu “emociju”.

Na taj način postoji osjećaj kao da vodite razgovor sa biljkom, iako je to suštinski jednostran razgovor  – biljka samo reaguje na svoju okolinu. Ipak, povratne informacije mogu dati uvid u zdravlje biljke, odnosno da li je ista, na primjer, pod stresom ili uživa u malo sunca.

Dok tumačenje jezika biljaka kroz te kratke isječke ne može biti najbolji način da se doista sazna kako je biljka, osnovni koncept korišćenja prirodnih reakcija biljaka prema njihovoj okolini kako bi se utvrdilo njihovo zdravlje ima širok spektar mogućih primjena i za baštovane i za posvećene poljoprivrednike.

Komentari