bitcoin raste na 7000 americkih dolara

Vrijednost bitcoina je nakon nekoliko mjeseci „variranja“ između 6400 i 6700 američkih dolara napokon napravila konkretniji iskorak prema 7000 dolara. U ovom trenutku vrijedi 6917 dolara i sve to ponajviše zahvaljujući prognozi koju je dao Tom Lee na CNBC.

Naime, taj ugledni analitičar rekao je da do kraja godine slijedi enorman rast najvrednije kriptovalute zato što vjeruje kako će tržišta u razvoju donijeti svoj doprinos. Ipak, ovaj put nije govorio o konkretnim brojevima jer početkom godine izjavio je da će bitcoin biti na 25 hiljada dolara do kraja 2018. i to se pokazalo podosta krivo. Samo, kako mu zamjeriti?

Još u decenbru prošle godine je cijena bitcoina iznosila 19483 američka dolara pa se prema tome jasno vidi da je aktuelna vrijednost čak triput niža nego prije samo šest mjeseci. Ali, pad je bio očekivan, ono što nije bilo očekivano jeste da bi mogao uslijediti brz oporavak, a potom još strmoglaviji pad.

To je išlo na ruku svih onih kritičara, koji su jedva dočekali novo posrtanje bitcoina. Primjerice, prije samo nekoliko mjeseci Barclays je dao prilično kontroverzne prognoze u svom godišnjem izvještaju, koje je odisalo negativnim stavom prema najmoćnijoj kriptovaluti.

Ono se temelji na usporedbama kretanja cijena kriptovaluta i na modelu širenja epidemija koje su pogađale čovječanstvo, što se može učiniti bizarnim, ali Barclays se odlučio za takvu metodu.

Zaključak koji je donesen jest da bitcoin ima identične odlike kao i virus gripe. Dakle, širi se do jedne razine i kad ga svi postanu svjesni, zaustavlja se i slijedi neminovni pad.

Upravo to se i događa, postaje nekako jasnije da su vrijednosti iz prošle godine ipak bile nerealne i prenapuhane pa sad dolazi do racionalizacije te automatski niže vrijednosti od one koja je osvojila svijet krajem 2017. godine.

Kako god, u ova četiri preostala mjeseca ćemo vidjeti koliko je Lee u pravi.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari