YouTube i piraterija

Prethodnih mjeseci insajderi iz muzičke industrije su kritikovali Youtube tvrdivši da utiče na prodaju.

Međutim, novo istraživanje koje je sprovedeno sugeriše drugačije. Studija je pokazala da Youtube drži korisnike podalje od piraterije, i da nema dokaza da utiče na prodaju. Muzička industrija je svjedok dramatične promjene u posljednjih deceniju i po. Sa porastom digitalnog, navike potrošača su se promijenile, a do još većih promjena je došlo nakon što su uvedene pretplate za strimovanje.

Drugi popularan način da ljudi uživaju u muzici je Youtube. Platforma za video strimovanje nudi besplatan pristup milionima pjesama, koje su otpremljene od strane umjetnika.  Ipak, Youtube dobija i neke pohvale od pojedinih izdavača. Youtube generiše visok profit uz minimalne troškove i vodi ljude ka legalnim platformama, navodi se u studiji.

U pokušaju da promijeni percepciju o sebi, Youtube je zatražio da RBB Economics uradi istraživanje kako bi se vidjelo kakav oni uticaj imaju na industriju. Finalni rezultati su pokazali da je uticaj više nego dobar. Rezultati su čak pokazali da ukoliko Youtube više ne bude prikazivao muziku, vrijeme provedeno na piratskim alternativama će se povećati za 29 posto. Takođe, blokiranje muzike na sajtu Youtube ne bi dovelo do povećanja strimovanja na drugim platformama kao što je Spotify.

Komentari