Google ce platiti milijardu eura zbog utajenog poreza

Google više nije želio biti predmet istrage regulatornih tijela u Francuskoj te se nagodio s vlastima, što znači da će platiti gotovo milijardu eura kazni.

Riječ je o fiskalnoj prevari, oko koje se posljednje četiri godine vodi istraga, a činjenica da ju je Google priznao označava presedan za ostale tehnološke kompanije koje posluju u Francuskoj. Da se ne bi dalje previše “kopalo”, Google se odlučio nagoditi pa platiti 500 miliona eura kazne i dodatnih 465 miliona eura poreza.

Samo, neće se samo tako riješiti daljnjih provjera jer regulatori i dalje promatraju načine na koje Google posluje u Francuskoj. Naime, kompanija svoje europsko središte ima u Dublinu, gdje su porezne stope iznimno niske, ali kako i tamo koristi razne “rupe”, tako pokušava svugdje pa je pitanje je li baš sva aktivnost u Francuskoj zabilježena ili se “kamuflira” kroz Irsku.

Kako god, ovih 965 miliona eura osjetno je manje od 1,6 milijardi eura, koliko je Ministarstvo financija tražilo još 2016. i pritom navelo da neće biti nagodbi s Googleom. Jasno, to nije ispala istina s obzirom da se Francuska nagodila s moćnom američkom kompanijom, no to ne znači i da je Francuska sad odlučila skrenuti glavu od svega što Google radi. Dapače!

Naime, Francuska je najglasnija kad se radi o mogućnosti uvođenja digitalnog poreza u Europskoj uniji, ali nema podršku svih članica. U prvom redu Irske, Danske, Švedske i Finske, koje su i same iznimno moćne na tehnološkom planu, ili kao Irska privlače, moćne tehnološke kompanije u zemlju. Srećom po Francusku, krajem 2020. doći će otprilike do onoga što želi, a time će i oponenti biti zadovoljni.

Jervelike bi kompanije trebale platiti tri posto ostvarenog od digitalnog poslovanja. Također, to se ne odnosi na sve kompanije već samo za one koje su “preusmjeravale” profit prema državama s nižim poreznim stopama. Sami plan nazvan je “brzo rješenje” (eng., quick fix) i prvenstveno se odnosi na Google i Facebook, koji čine najviše problema svojim poslovanjem na području Europske unije., prema kompromisnom rješenju.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari