google u dugovima

Ova finansijska kazna predstavlja najveću antimonopolsku kaznu koja je ikada izrečena nekoj kompaniji od strane evropskih organa. Kazna će takođe predstavljati značajan korak za Margrethe Vestager, koja je regionalni šef za antimonopolske zakone, u njenoj borbi protiv giganta iz SAD.

Kao dio današnje odluke, očekuje se da će Komisija objaviti da je Google koristio Android za nepošteno ojačavanje svoje dominantne pozicije u onlajn pretrazi, u odnosu na rivale.

Kompanijini odnosi sa nekim od najvećih proizvođača telefona, koje uključuju i ugovore koji zahtevaju preinstaliranje Google Searcha i kompanijinog Chrome pregledača kako bi se obezbedio pristup popularnim Google digitalnim servisima, takođe su dio optužbi za koje se koje se pominje da su uticale na izbor korisnika i koje su podrivale konkurenciju.

Google je konstantno odbacivao navode o tome da Android ometa rivale, ističući da kompanija ima pravo da koristi softver otvorenog koda kako god to želi.

Kompanija je takođe dodala da je njena mogućnost da ponudi mobilni operativni sistem, koji je spreman za proizvođače telefona i developere, pojačala globalnu digitalnu ekonomiju i smanjila cijenu telefona tokom poslednje decenije.

“Današnji mobilni uređaji pokazuju žestoku konkurenciju sa širokim rasponom poslovnih modela. Ubrzane inovacije, širok izbor i cijene u opadanju koje vidimo u industriji telefona, su deo pojačane konkurencije”, ističe Kent Walker – generalni savetnik kompanije Google.

Očekuje se da će odluka o kažnjavanju kompanije Google biti doneta tokom dana.

Izvor: benchmark.rs

Komentari