more i telefoni

Vrijeme je odmora, a osim ako ne živite u 1989. (a ne živite jer znamo, provjerili smo kalendar), na put ćete vjerojatno krenuti naoružani pametnim telefonima, tabletima i prenosnim računarima.

Nažalost, većina nas na putovanja kreće potpuno nepripremljena.

Možda ste bukirali hotel, ponijeli sve potrebne lijekove, uzeli gaća i čarapa za dvostruko više dana nego ostajete i skupili dovoljno love koju ćete mahnito trošiti, ali mnogi od nas, uprkos gotovo bolesnoj povezanosti s našim igračkama, zapravo ne pazi na njih.

Štaviše, jako smo neoprezni. Upravo zato dobro je proći kroz ovih deset pravila i provjeriti jeste li profić ili amater.

Ne reklamirajte svoje gadgete

gadgetiU slučaju da nemate jeftinije prenosno računalo koje ćete vući sa sobom na putovanja (a većina nema jer… standard), trudite se barem da ga ne reklamirate lopovima.

Naime, hrpa ljudi počela je kupovati šarene i atraktivne torbe za svoje računare, ali koliko god cool i posebne bile, nemojte zaboraviti da ne postoji bolji način da privučete pažnju na svoju vrijednu opremu.

U svakom slučaju ćete paziti na svoje torbe, ali možda je najbolje rješenje da uređaje spremite u torbu koja je neprestano uz vas ili ruksake, a pametni telefon spremite u popularnu “pederušu”. Nije lijepa niti moderna, ali korisna je i važnije od svega, sigurna.

Vrijedi pravilo “što je ružnije, to je manje poželjno”, ali ekipa na nizu portala predlaže još jedno rješenje – spremite laptop ili tablet u lažne korice knjiga ili svesaka. Razlog? Niko ne krade knjige i sveske.

Zaključajte uređaj

sifreOvo pravilo vrijedi bez obzira na to idete li na put ili ostajete u svom gradu, a o kvaliteti vaše lozinke ne trebamo ni pričati jer svake vas godine svaki portal u državi najmanje jednom podsjeća na to da vam je lozinka kilava.

Ako ste se odlučili za “lozinka” ili “123456”, krajnje je vrijeme da prije puta napokon odradite pošten posao i smislite nešto bolje.

Lozinka na vašem pametnom telefonu ili tabletu nije samo dobar način da usporite potencijalne kradljivce već ih onemogućite da dopru do vaših podataka u slučaju da vam uređaj ukradu.

Izaberite neki broj koji ćete lako zapamtiti, ali da nije datum vašeg rođenja jer ako vam s uređajem ukradu i dokumente, neće im trebati puno da otkriju i lozinku. Zaključavanje otiskom prsta također je dobar, ali to varira od uređaja do uređaja.

Na kraju krajeva, postoje i aplikacije koje će vam omogućiti da uređaj zaključate uz pomoć selfie kamere koja automatski snimalice lopova koji pokušava ući u vaš uređaj, Da stvar bude bolja, Lockwatch, Third Eye, Intruder Selfie i CrookCatcher su potpuno besplatne.

A ako ste toliko lijeni da niste u stanju promijeniti ni lozinku, zaključajte uređaj fizički. U hotelskom sefu.

Osposobite opciju praćenja

pracenjeZa početak, ovo nije idealno rješenje i mnogi lopovi već jako dobro znaju da veliki dio problema mogu riješiti uključivanjem “airplane” moda. Ono na što se možete osloniti jest vjerovatnost da vam je mobitel otuđio amater. Stoga, osposobite praćenje uređaja.

iPhone i ostali Appleovu uređaji imaju Find My iPhone opciju, a jedino što trebate je skoknuti na iCloud.com i uz pomoć mape daljinski ograničiti kontrolu nad svojim uređajem. Možete to učiniti preko uređaja svojih saputnika, ali ako putujete sami, skoknite do internet kafea ili to odradite iz hotela/hostela/motela ili gdje god odsjedate.

Androidi imaju Android Device Manager koji takođe mogu pokazati lokaciju vašeg uređaja, ali tu su i besplatne aplikacije kao što su Lookout, Cerberus, Prey i Where’s My Droid.

Ponavljamo, ovo je daleko od idealnog rješenja, ali ovo je još jedna prilika da se vratimo na prethodnu tačku i prisjetimo se važnosti dobre lozinke.

Zapišite važne brojeve

vazni brojeviSve se na kraju dana svodi na kontrolu štete. Ponašajte se kao da vam je uređaj već ukraden. Nije optimistično, ali pomoći će vam da se bolje pripremite prije polaska.

Prije nego krenete na put, provjerite svoj IMEI (Internation Mobile Station Equipment Identity) tako što ćete utipkati *#06# (iPhone broj ima upisan na zadnjoj strani, a Androidi i iPhone u Postavkama). To vam može poslužiti da identifikujete uređaj u slučaju da ga policija nekim čudom pronađe.

Isto vrijedi i za broj telefona korisničke podrške operatera pa za svaki slučaj provjerite vrijedi li isti broj i u inostranstvu. To će vam biti od velike pomoći da otkažete SIM karticu SIM da vam lopov ne bi nabio ogroman račun.

Ažurirajte softver

Možda će vam se učiniti kao nepotrebni gnjavež, ali nije loša stvar da imate ažuriran uređaj jer zakrpe se često odnose i na sigurnosni sistem.

Zastarjeli sistemi daleko su lakši plijen lopovima i hakerima. Tim više jer uređaje u današnje vrijeme koristite i za novčane transakcije pa je pametno biti ažuriran.

Isključite Bluetooth

bluetoothBluetooth je odlična opcija ako ste kod kuće ili u autu jer je najbrži i relativno siguran način da komunicirate s ostalim elektroničkim uređajima. U isto vrijeme, Bluetooth je sve samo ne dobar kad ste u javnosti, a posebno ne kada putujete.

U slučaju da ga ne isključite ili ako je greškom ostao uključen, svako ko se nalazi u vašoj blizini ima pristup vašem uređaju. Takve se stvari događaju brzo i bez znanja žrtve. Jednostavno otklonite taj rizik.

Napravite backup

backupJedna od stvari o kojoj svi pričaju, a rijetki rade je backup. Uglavnom, ako ste već krenuli na put s uređajem koji koristite za posao ili se na njemu nalaze važni ili škakljivi podaci, bilo bi jako lijepo da se nepotrebno ne dovodite u situaciju da sve to izgubite.

Pohranite sve važne podatke na vaš kućni računar. Tako ćete barem znati da negdje postoji kopija svega što vam je bitno.

Isto tako, Apple ima iCloud, a Androidi Dropbox. Počinite ih koristiti. Stvarno su korisni. Ako imate puno podataka, potrošite malo više i nabavite Dropbox Pro. Isplati se jer važni podaci nemaju cijenu. Tim više jer to možete raditi u svakom trenutku.

I ponovo, ne zaboravite izabrati kvalitetnu lozinku.

Osigurajte uređaj

Nekima će se ovo učiniti kao prevelik trošak, ali ako već ne možete vratiti izgubljeni uređaj, možete ograničiti gubitak.

No, budući da cijena nije mačji kašalj, dobro je na vagu staviti pluseve i minuse. Ako ste oprezni i razumni i u džepu ili torbi nosite neku starudiju, šanse da vam ukradu uređaj realno su vrlo male.

S druge strane, ako želite biti potpuno mirni i stalo vam je do onoga što imate, a niste ni u stisci s novcem, dobro je osigurati svoj uređaj jer ne samo da će vas štititi od krađe već i od slučajnih oštećenja.

Dakle, zapitajte se prelazi li cijena osiguranja cijenu zamjenskog uređaja, krši li kompanija kod koje se osiguravate vaša prava na privatnost i smeta li vas ako to čine i važi li to osiguranje i u inozemstvu (što je logično, ali nekima bi moglo promaknuti).

Budite oprezni s javnim Wi-Fijem

Korištenje javnog Wi-Fija uštedjeće vam hrpu para pa mnogi biraju tu opciju jer je isplativa. No, trebate biti oprezni jer mnogi hotspotovi vrlo lako mogu biti kompromitovani i tako ugroziti vašu sigurnost jer hakeri se vrlo lako mogu domoći vaših podataka.

Nadalje, prevaranti mogu stvoriti lažne mreže i tako presresti vašu konekciju kroz MITM napade. Da maksimalno pojednostavimo, neko vam može ukrasti podatke.

Treba vam dobar sistem enkripcije, a to je korištenje VPN-a (Virtual Private Network). Daleko je od savršene zaštite, ali barem ćete imati zaštitu od cyber-krimosa. Isto tako, pazite se ekipe koja škica preko ramena ne bi li se domogli vaših lozinki i sličnih podataka, ali Wi-Fi mreža koje ne traže lozinku. Istina, ponašaćete se kao špijun koji prenosi važne podatke, a ne golišave fotke, ali činjenica je da u današnje vrijeme nigdje niste sigurni.

Ne oglašavajte svoje putovanje na društvenim mrežama

lopovi kradljivciOvo neće zaštiti uređaje koje nosite sa sobom, ali osiguraće sve one koje ste ostavili kod kuće. A pravilo je jednostavno. Ako idete na put, nemojte na sva zvona razglasiti datume polaska i povratka. Nemojte čak oglašavati da idete na put. Stvarno nema potrebe.

Naravno da ćete tako ostati uskraćeni za ljubomoru prijatelja s Fejsa ili Instagrama i to je, priznajemo, veliki gubitak, ali barem nećete lopovima dati do znanja da niste kod kuće.

Strpite se i objavljujte fotografije i informacije tek kad se vratite s puta. Prijatelji i poznanici i dalje će biti ljubomorni, ali barem niste ostavili pozivnicu provalnicima.

(index.hr)

Komentari