TCL kupila prava na BlackBerry telefone

BlackBerry je prodao većinu prava za upotrebu svog telefonskog brenda kineskom proizvođaču TCL. Vijest je ispratila septembarsku najavu kanadske kompanije da će prestati praviti sopstvene telefone i da će se koncentrisati na servise i softver.

U ugovoru piše da će TCL ”dizajnirati, proizvoditi, prodavati i obezbjeđivati korisničku podršku za BlackBerry mobilne uređaje”, dok će BlackBarry učestvovati sa svoji softverom i servisima.

Kompanija je saopštila da je ugovor ”globalan” ali postoje određena ograničenja: neće biti važeći u Nepalu, Bangladešu, Šri Lanki, Indiji i Indoneziji. Prema Blumbergu, to je zbog toga što BlackBerry već ima dogovor o licenci u Indoneziji, a radi na još jednom sličnom ugovoru sa indijskom kompanijom.

Ovo nije prvi put da TCL kupuje nefunkcionalan smartphone brend – prethodno su to uradili sa Palm-om početkom ove godine (i ništa nakon toga nisu napravili).

Svaki novi BlackBerry koji ste planirali kupiti neće biti napravljen od strane BlackBerry-a, ali to i nije neka vijest ako se sjetimo da su posljednja dva BlackBerry telefona koja su išla u prodaju – Android DTEK50 i DTEK60 – takođe bili proizvedeni u TCL-u i to uz pomoć dijelova koji su ranije sačinjavali Alcatel Idol 4.

Ovo je samo nastavak ”poznate priče” o BlackBerry-u. Prije sedam godina kompanija je držala 20 procenata globalnog tržišta smartfona; danas je to jedva 0,1 odsto.

Komentari

1 KOMETAR

Comments are closed.