Android i IOS prodaja aplikacija

Korisnici Android operativnog sistema potrošiće 41 milijardu dolara na aplikacije i pretplate u 2017. godini, dok će oni koji koriste Apple odnosno iOS potrošiti milijardu manje, kažu najnovije procjene.

Aplikacija “Annie” koja se fokusira na analizu podataka povezanih sa ekosistemom mobilnih aplikacija projektovala da će Google imati najdominantiju prodavnicu aplikacija.

Apple App Store ostvarila je promet od 34 milijarde dolara prošle godine dok su Google Play Android aplikacije ukupno ”zaradile” 27 milijardi, kaže se u izvještaju MarketWatch-a koji je objavljen u srijedu.

Pored Google Play onlajn destinacije za aplikacije postoji i nekoliko drugih mjesta koja nude stvari za Android, a koja ne pripadaju Google-u.

Prema procjeni sistema “Annie” pomenutu cifru od 41 milijardu vrijednosti prodatih aplikacija ostvariće Google Play Store i drugi prodavci zajedno. Drugi razlog zašto će Android ostvariti veći promet jeste broj uređaja koje pokreće. Trenutni odnos Androdi-iOS je 5 prema 1, kaže Danielle Levitas, potpredsjednik istraživačkog projekata “Annie.”

Prema izvještaju Gartnera, Android je na smartfon tržištu prošle godine imao udio od 80 odsto, naspram 17,7 odsto koje ima iOS. Ipak, Apple je do sada svake godine ostvarivao veći profit u prodaji svojih uređaja i programa.

 

Komentari