Kako je Bluetooth dobio ime

Harald “Blåtand” Gormsson bio je kralj koji je vladao Danskom i Norveškom od 958. do 985. godine. Najpoznatiji je po tome što je ujedinio teritorije ove dvije skandinavske zemlje u jedno kraljevstvo.

Gormsson je takođe bio poznat po svom bolesnom, tj. zamrlom zubu koji je imao izraženu plavo-sivu boju. To je bilo tako prepoznatljivo da mu je nadimak bio “Blåtand” (Plavi zub), što kada se prevede s danskog na engleski doslovno znači ”Bluetooth.”

Kako se uopšte došlo do ideje da se wireless tehnologija za povezivanje uređaja nazove po ovom kralju?

Ovo se dogodilo 1996. godine kada je tehnologija bežične veze kratkog dometa bila tek u povoju – Intel je imao program nazvan Biz-RF, švedska telekomunikaciona kompanija Ericsson imala je MC-Link, a Nokia je koristila Low Power RF.

Tri kompanije uskoro su prepoznale potrebu da unaprijede tehnologiju i izbjegnu fragmentaciju, i to tako što će napraviti zajednički bežični standard.

Iste godine predstavnici firmi su se sastali u sjedištu Ericssona i prvo što su shvatili jeste da im treba kodno ime za projekat.

Kako je Bluetooth dobio ime i logo

Predstavnik Intela Jim Kardash predložio je ”Bluetooth” i obrazložio to ukratko:

”King Herald Bluetooth…bio je poznat po tome što je ujedinio Skandinaviju kao što mi planiramo da ujedinimo PC i mobilnu industriju sa bežičnim linkom kratkog dometa,” napisao je kasnije u blogu objašnjavajući priču.

Nije sve išlo glatko. Druga dva prijedloga za ime bili su Radio Wire i PAN. PAN je i izglasan da bude zvanično kodno ime za projekat i to većinom glasova. Međutim uskoro je održan hitni sastanak jer se utvrdilo da se skraćenica ili riječ PAN prečesto koriste i na tadašnjem internetu, a i sa Radio Wire situacija nije bila baš sjajna. Ostao je ”Bluetooth” kao najoriginalnije rješenje.

Tu se priča ne završava. Kada je utvrđeno ime, “Bluetoothu” je trebao i logo pa su opet u pomoć zvali starog kralja. Tako da sadašnji čuveni “Bluetooth” logo koji podsjeća na ”mrežu” ustvari predstavlja inicijale kralja Harolda ”Plavog zuba”, koji su napisani na drevnom danskom pismu.

Komentari