absher aplikacija

Apple i Google posljednjih dana našli su se na udaru brojnih udruženja širom svijeta jer su preko svojih platformi Apple Store i Google Play dozvolili distribuciju aplikacije Absher, koja narušava neka od najosnovnijih ljudskih prava.

Absher je aplikacija iza koje stoji vlada Saudijske Arabije, i koja je do sada skinuta više od milion puta. Na Apple Store i Google Play promoviše se kao servis za brojne elektronske usluge koje stanovnici ili turisti mogu koristiti na teritoriji ove države. Iako nudi neke sasvim bezazlene opcije, kao što je npr. online plaćanje saobraćajnih kazni, udruženja za zaštitu ljudskih prava obrušili su se na dio aplikacije koji se odnosi na putovanja, naročito na ona koja podrazumijevaju napuštanje države.

Naime, pomoću Absher aplikacije, muškarci mogu unijeti ime i prezime žene te broj njenog pasoša, a zatim odrediti koliko puta žena smije ići na put (unutar ili van države), koliko dugo smije provesti na putu te, ukoliko hoće, ukinuti ženi dozvolu da se kreće. Kako bi bili sigurni da će žena poštovati ova pravila, imaju i opciju da uključe SMS obavijesti o kretanju žene u realnom vremenu.

AbsherPrema navodima udruženja kao što su Amnesty International te Human Rights Watch, upravo je ovaj sistem praćenja kretanja u realnom vremenu jedan od glavnih razloga zašto veliki broj žena bude uhvaćen u pokušaju da pobjegnu iz države.

Opcije koje nudi Absher vezuju se za zakone u Saudijskoj Arabiji po kojima žena mora tražiti dopuštenje muškarca (muža, oca, brata…) za većinu svojih aktivnosti – od školovanja, zapošljavanja pa sve do kretanja i putovanja.

Brojna udruženja su optužila Google i Apple da otvoreno omogućavaju platformu za kršenje ljudskih prava te promovisanje mizoginije, te zatražili skidanje ove aplikacije sa njihovih servisa.

Velik broj korisnika započeo je akciju u kojoj daju najmanju moguću ocjenu aplikaciji uz negativne komentare, kako bi joj umanjili popularnost i doveli do njenog uklanjanja.

Ni Google ni Apple se za sada nisu oglasili po ovom pitanju.

Komentari