huawei prekid saradnje

Nakon što je dospio na “crnu listu” američkih vlasti, Huawei je sada suočen s prekidom saradnje od strane velikih američkih tehnoloških kompanija.

Tokom prošle sedmice Huawei je dospio na “crnu listu” kada je Donald Trump potpisao izvršnu naredbu kojom se u SAD-u proglašava vanredno stanje zbog sigurnosnih prijetnji u IT sektoru.

Ove prijetnje, smatra Trumpova administracija, stižu od kineskih kompanija koje se služe svojom telekomunikacijskom opremom za špijuniranje američkih kompanija i građana. Odmah je tada bilo jasno kako će se trgovinski rat Kine i SAD-a prelomiti preko leđa Huaweija, a sada su vidljive i prve posljedice ovakve Trumpove odluke.

Tokom prošle noći doznalo se da je Google prvi najavio kako će prekinuti saradnju s Huaweijem. Kineska kompanija će izgubiti pristup Androidu, koji je ključni dio njihovih (u posljednje vrijeme vrlo prodavanih) mobitela. To se tumači tako da stariji Huaweijevi uređaji neće primati nadogradnje, a novi uređaji neće imati pristup službenim Googleovim aplikacijama: YouTubeu, Gmailu, Chromeu, ali niti trgovini aplikacija Google Play.

Za sada se detalji prekida saradnje još razmatraju unutar Googlea, ali dobra vijest je da će Android, kao i sve Google Play te Google Play Protect usluge ostati dostupne na uređajima koji su već u upotrebi.

Nakon ovog poteza oglasilo se još velikih američkih tehnoloških kompanija koje su najavile prekid saradnje s Huaweijem. Za sada znamo da su među njima Intel, Qualcomm, Xilinx, Broadcom, Micron, Western Digital, ali i njemački Infineon.

Zaposlenici svih ovih kompanija širom SAD-a dobili su obavijesti o momentalnom prekidu isporuka Huaweiju, što će na snazi ostati do daljnjega. Potez njemačkog Infineona mogao bi značiti da će o prekidu saradnje početi razmišljati i europske kompanije.

Izvor: Bug.hr

Komentari