Vitalik Buterin kriptovaluta

Kriptovalute su veliki hit u svijetu, no zanimljivo je kako jako malo toga znamo o tvorcima tih virtualnih valuta. Naime, kada je cijela priča o bitcoinu izašla u javnost, mnogi su bili jako sumnjičavi prema tom projektu i smatrali su da se u pozadini toga dešava nešto loše. To je vrlo vjerojatno bio jedan od razloga zašto nikada nismo saznali tko stoji iza najpopularnije kriptovalute na svijetu.

No, za razliku od bitcoina, za neke druge kriptovalute znamo njihove tvorce, a među njima najutjecajnije ime je Vitalik Buterin. Mlađahni Buterin tvorac je druge najpopularnije i druge najvrjednije kriptovalute na svijetu – ethereuma. Iako jako malo ljudi koji nisu povezani s kriptovalutama zna tko je ovaj Rus, uskoro bi se moglo puno toga saznati o njemu s obzirom da je postao ‘meta’ velikih i uspješnih kompanija.

Mnogi stručnjaci smatraju kako je Buterin jedan od najboljih stručnjaka za blockchain tehnologiju, s obzirom da u rukama drži drugu najvrjedniju virtualnu valutu na svijetu. Iako su kriptovalute u prvom planu, činjenica je da su mnoge velike kompanije zagrizle za drugu stranu priče – blockchain tehnologiju.

To je tehnologija koja omogućava sigurno spremanje podataka i to na način da se podacima kasnije ne može manipulirati, što bi značilo da su podaci gotovo u potpunosti sigurni i relevantni. Interes za razvoj te blockchain tehnologije pokazale su mnoge velike kompanije, a među njima prednjače – Google i Facebook.

Facebook je već u nekoliko navrata otvoreno govorio kako bi voljeli razviti tu tehnologiju i kako ona ima puno potencijala, no nisu išli u konkretne detalje.

S druge strane, Google (Alphabet) je napravio konkretne poteze, a među njih vrijedi uvrstiti slanje poslovne ponude za Buterina. Nedavno je ovaj ruski stručnjak dobio na email ponudu od Googlea u kojoj ga se pokušava primamiti dobrom ponudom i tako ‘dovući’ u redove jedne od najboljih kompanija na svijetu.

Ponudu Googlea je Buterin objavio na Twitteru i pri tome je upitao svoje sljedbenike da li misle da bi bilo pametno prihvatiti poslovnu ponudu Google-a. Gotovo 60 posto sljedbenika izjavilo je kako smatraju da je pametnije da ostane u ethereumu, a nakon prikupljenih rezultata Buterin je objavu izbrisao.

Iako se ne spominju konkretne brojke ni što sve Google nudi Buterinu, uvjereni smo kako je ponuda iznimno velika jer kao što smo već rekli radi se o jednom od najboljih stručnjaka za blockchain tehnologiju na svijetu.

Izvor: pcchip.hr

Komentari