google vrijedi 980 milijardi

Sinoć je Alphabet, vrhovna kompanija Googlea, objavio svoje najnovije kvartalne poslovne rezultate.

Tokom te objave i razgovora s investitorima objavljeno je kako je u financijama već apsorbiran trošak od 4,34 milijarde eura, odnosno oko 5 milijardi dolara, koje će Google vrlo vjerojatno morati platiti zbog kršenja antimonopolističkih pravila u Europskoj uniji.

Budući da je Alphabet prijavio kvartalnu dobit od 3,2 milijarde dolara uprkos ovoj kazni, ulagači u ovu kompaniju iskazali su svoje zadovoljstvo poslovnim rezultatima pa je i cijena dionice Alphabeta tokom preko noci porasla za preko 5%.

Analitičar Brian Wieser iz Pivotal Researcha pojasnio je kako je 5 milijardi dolara za ovakvu kompaniju jednako “kao da dostavna kompanija plati kaznu za parkiranje”, te da je gotovo beznačajna za financije Alphabeta u cjelini.

Inače, u drugom je tromjesečju 2018. godine ova kompanija zabilježila prihode od 32,66 milijardi američkih dolara, od čega je 28 milijardi došlo od glavne poslovne grane, internetskog oglašavanja. Porast je to prihoda od oglasa od čak 23,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tržišna kapitalizacija Alphabeta posljednjim je skokom porasla na preko 835 milijardi američkih dolara, što ih značajno približava Amazonu (874 milijardi) i postavlja ispred Microsofta (815 milijardi) na putu prema istoriski vrijednosti od bilijon dolara.

U toj trici i dalje vodi Apple sa vrijednošću od 944 milijardi dolara.

Izvor: bug.hr

Komentari