Huawei zbog sankcija ulaganja usmjerava prema Rusiji

Huawei zbog problema s američkim sankcijama traži tržišta na kojima može funkcionisati normalno te na taj način umanjiti gubitke koji se stvaraju po pitanju pametnih telefona te svih dodataka koji idu uz njih. I novo rješenje jeste čvršća povezanost s Rusijom, koja u kineskoj kompaniji vidi partnera i saveznika.

Nekako se na taj način jasnije ističe kompletno političko stanje u svijetu, gdje se Kina i Rusija izdvajaju, a imaju podršku manjih zemalja, s manje uticaja. Kao što su Bjelorusija ili Sjeverna Koreja.

Uz to, Indija i mnoge zemlje u razvoju podosta su neutralne pa se Huawei uspijeva pozicionirati na njima, bez obzira na činjenicu da više ne nudi Android pa zapadniji dio svijeta ne vidi korist od Huaweijevih modela pametnih telefona, kao što je vidio do prije godinu i po.

Samim time, Huawei je “pojačao” ulaganja u zemlje gdje se osjeća dobrodošao, a Rusija je jedna od njih. Otvaraju se trgovine i fabrike, što domaćima donosi radna mjesta, a za Huawei priliku kojom će olakšati situaciju. Koja postaje sve teža jer, kako priznaju u kompaniji, dogodine više neće biti ni Kirin procesora. Naime, koriste američku tehnologiju pa samim time neće moći biti proizvedeni u budućnosti, ako se sankcije pojačaju.

Srećom po Huawei, iznimno je velik pa si može priuštiti gubitke kao što su trenutni, a može si priuštiti i preokrete koji mu omogućavaju proizvodnju svega što nedostaje. To ide malo sporije od očekivanog, ali dugoročno bi Huawei mogao biti izniman konkurent za Apple i Google u svakom smislu, što hardverskom, što softverskom…

Ali, ono što bi moglo zabrinjavati lidere kineskog giganta jesu eventualni problemi s 5G infrastrukturom. Ako nastavi gubiti velike klijente zbog američkih sankcija, to bi moglo itekako štetiti kompaniji, možda do te mjere da kroz koju godinu prestane biti toliko relevantan na svjetskoj razini.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari