Ne postoji grafička kartica koja bi mogla pokrenuti Crysis Remastered u 4K30 na maksimalnim detaljima

Koja je PC igra hardverski najzahtjevnija u 2020. godini? Sigurno Microsoft Flight Simulator, zar ne? Krivo – odgovor je Crysis Remastered, dakle remaster 13 godina stare PC ekskluzive. Naime, glavni developer razvoja te igre, Steffen Halbig, za PC Gamer je izjavio kako trenutno na svijetu ne postoji grafička kartica koja u 4K rezoluciji pri 30 sličica po sekundi može prožvakati Crysis Remastered na maksimalnoj grafičkoj postavci zvanoj “Can it run Crysis”.

To je sve marketinški trik, zar ne? Jer kako je moguće da jedan remaster stare igre bude najzahtjevnija PC igra današnjice? Vjerovatno se tu radi o nekakvom namjernom usporavanju sponzorisanom od strane Nvidije da PC igrači izliječe svoje komplekse kupovinom kartice skuplje od hiljadu eura…

U tehnički dio Crysis Remastera se iskreno rečeno ne razumijem – pričekat ćemo ekipu Digital Foundryja da donese svoju analizu. Međutim, činjenica je da Crysis Remastered mete pod s najsnažnijim konfiguracijama današnjice. S RTX 2080Ti karticom i Core i9-9900 procesorom na 144op rezoluciji framerate se spušta i do 30 fps-a.

Linus je igru zaigrao prije službenog izlaska pa je na 4K rezoluciji pri High postavkama na Titan RTX kartici dobio oko 40-50 sličica po sekundi. Prebacivanjem na “Can it run Crysis” postavku framerate se prepolovio na 22 fps-a. Nešto bolje se nosi novi RTX 3080 koji dostiže 32 fps-a pri 4K rezoluciji i maksimalnim postavkama.

Dakle, već je opovrgnuta ona izjava kako ne postoji kartica koja može pokrenuti Crysis Remastered u 4K30. No, možda su mislili 60? U bilo kojem slučaju, vrijedi napomenuti da su Linusove performase izvučene prilikom snimanja samog gameplaya, a za RTX 3080 seriju još nisu lansirani ni optimizovani driveri. Uz, Crysis Remastered u trenutku snimanja nije imao podršku za DLSS tehniku. Zbog toga situacija nije tako grozna kako se možda na prvu čini – ali da je pretjerano, vjerovatno jeste.

Izvor: hcl.hr

Komentari