ima 56 godina i uci programiranje

Da nikada nije kasno i da se uvijek mogu naučiti nove stvari i vještine, dokaz je VM Vaughn koji je odlučio da nauči kodiranje u svojoj 56. godini života. Zašto? Jer to voli i jer, kako kaže, ima smisla za to.

On tvrdi da nikada nije bio tip za hobije koje nije moguće naplatiti, a dopada mu se neizvjesnost koju kodiranje nosi sa sobom.

Na pitanje zašto se upustio na ovakav korak u tim godinama kaže kako, budući da je Amerikanac, gdje je prosječni životni vijek 78,8 godina, ima velike šanse da živi još 22,8 godina, što znači da je sasvim opravdana njegova želja da proširi svoja znanja, a kodiranje je, između ostalog i dobro plaćen posao.

Pomislili biste možda da je pomalo blesav i šašav, i pitate se kako će doći do posla, kada će logično, poslodavci prije zaposliti nekog mladoh tek završenog studenta? Pa, on ima odgovor i na to i tvrdi da je sve to jedna velika igra brojeva, i da će je on rado igrati i poslati CV na što više različitih oglasa za posao, otići na što više intervjua za posao, od kojih će mnogi vjerovatno biti neuspešni, ali on ne mari za to.

Jer, činjenica je da postoji velika potražnja za programerima, te da nisu svi programeri zaposleni u Facebooku, Googleu, Microsoftu ili Amazonu, već postoji čitav niz poslovnih prilika u ovoj struci.

Konkurencije i mladih kolega se ne plaši, a vjeruje da u bilo koje radno okruženje lako može da se uklopi, jer je sretan što tamo postoji neko ko može nešto novo da ga nauči i gdje može da napreduje. Iako trenutno ima dobar posao iz potpuno drugačije sfere, veruje da učenje novih stvari nikako ne može biti uzaludan trud i gubljenje vremena i da će kad-tad uspjeti da naplati svoje novo stečeno znanje.

(Izvor: medium.freecodecamp.com/novaenergija.net)

Komentari