pentagon

Nedavno smo nešto opširnije pisali o projektu Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) kojim Pentagon želi objediniti svoje potrebe za računarima i pohranom podataka u oblaku. Ugovor koji se nudio privatnim kompanijama vrijedan je oko 10 milijardi dolara, a dugo vremena za favorita je slovio Amazon sa svojim cloud sistemom Amazon Web Services. Međutim, ovoga petka došlo je do iznenađujućeg raspleta – posao je dodijeljen drugom finalistu, Microsoftu.

U svemu je možda svoje prste imao i predsjednik SAD-a Donald Trump, za kojeg je poznato da ima problem s Amazonom i gaji lični animozitet prema njegovom osnivaču Jeffu Bezosu. U procesu odlučivanja on je višekratno pokušao odgoditi dodjelu ugovora i isticao da je zabrinut oko dodjele tako važnog projekta ovoj kompaniji.

Desetogodišnji ugovor o cloud uslugama, o kojem će zavisiti i velik dio sistema nacionalne sigurnosti, tako je pripao Microsoftu, a iz Amazona su izjavili da su nemalo iznenađeni. Smatraju da su oni u tom području neprikosnoveni lideri i najavljuju da će razmotriti sljedeće korake.

Ministarstvo obrane SAD-a trenuto koristi preko 500 odvojenih usluga u oblaku, a projektom JEDI objedinit će sve pod jedan ugovor, racionalizovati korištenje resursa i omogućiti vojsci pristup uslugama koje drže korak s razvojem najnovije tehnologije. Inicijalno se ugovor potpisuje na dvije godine s mogućnošću produženja na spomenutih deset. Vrijednost ugovora procjenjuje se na milijardu dolara godišnje.

Izvor: bug.hr

Komentari