porsche uzima dio Rimac

Porsche AG uložio je u tvrtku Rimac Automobili uzimajući manjinski udio od deset posto. Tvrtka razvija i proizvodi električne dijelove vozila i proizvodi električne super sportske automobile. Kao dio svojih napora za elektrifikaciju, Porsche je najavio kako na ovaj način kreće u razvojno partnerstvo s mladom tvrtkom.

Godine 2009. osnivač Mate Rimac počeo je raditi iz svoje garaže na svojoj viziji proizvodnje električnih sportskih automobila koji bi mogli biti brzi i ponuditi uzbuđenje. Rimac je nedavno predstavio najnoviju verziju svog električnog vozila, “C Two”, na Ženevskom sajmu automobila u ožujku 2018. Dva sjedala proizvodi oko 2000 KS i dosežu najveću brzinu od 412 kilometara na sat.

Raspon je 650 kilometara (NEDC Cycle) i postiže 80% napunjenost baterije za 30 minuta kroz sustav brzog punjenja od 250 kW. Nadalje, tvrtka proizvodi visokoučinkovite elektromotorni pogonski sustavi i sustave baterija.

“Razvojem čisto električnih dvosjednih super sportskih automobila poput” Koncepta One “ili” C dva “, kao i osnovnih sustava vozila Rimac je impresivno pokazao svoje vjerodajnice na polju elektromobilnosti”, kaže Lutz Meschke, zamjenik Predsjednik Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za financije i informatiku tvrtke Porsche.

“Smatramo da su njegove ideje i pristupe izuzetno obećavajući, pa se stoga nadamo suradnji s tvrtkom u obliku razvojnog partnerstva”, ističe Meschke. Brzo rastuća tvrtka u Zagrebu zapošljava ukupno oko 400 zaposlenika. Kompaniji je glavni fokus na visokonaponskoj baterijskoj tehnologiji, elektroprivredi i razvoju digitalnih sučelja između čovjeka i stroja (HMI Development).

Uz to, Rimac razvija i proizvodi e-bicikle pod podružnicom Greyp Bikes, koja je osnovana 2013. godine. “Ovo partnerstvo sada je važan korak za Rimac na putu da postanemo komponenta i dobavljača sustava izbora za industriju u elektrifikaciji, povezivosti i uzbudljivom području Advanced Driver Assistance Systems”, objašnjava Rimacov izvršni direktor i osnivač Mate Rimac.

Komentari