solarna energija bice sve jeftinija

Ove godine, u Maroku, biće završena najveća solarna energana u svijetu, koja će proizvoditi 510 megavata struje, dovoljno za snabdijevanje grada od dva miliona stanovnika. Iako je do skoro važilo da je energija dobijena na taj način, skupa, njena cijena opada.

Analiza biznis sajta Blumberg, pokazala je da će za manje od 10 godina, solarna energija biti jeftinija od one koju dobijamo od uglja.

Na obodu Sahare, u Maroku, zakrivljena ogledala pokrivaju milion i po kvadratnih metara, što je jednako površini 200 fudbalskih igrališta. Upijaju sunčevu toplotu, i pretvaraju je u električnu energiju. Riječ je o najvećem solarnom postrojenju na svijetu – zajedničkom projektu saudijskog konglomerata ACWA, marokanske agencije za solarnu energiju i Evropske unije.

“Bila je ovo hrabra odluka. Kada smo počinjali 2009. godine svi su nam se smijali. Bio je to skup projekat, ali ga je odobrio marokanski kralj, koji je tada rekao da Maroko mora da se okrene obnovljivim izvorima energije jer je to budućnost. To očigledno nije bila pogrešna odluka“, kaže direktor ACWA Pedi Padmanatan.

Ova solarna energana kapaciteta 510 megavata koštala je dvije milijarde 200 miliona evra i strujom može da snabdije grad od dva miliona stanovnika. Investitori naglašavaju da izgradnja takvih kompleksa postaje unosan posao, jer cijene solarne energije postaju sve pristupačnije. Od 2009. niže su za 62 odsto, a do 2025. godine, solarna energija biće jeftinija od energije dobijene od uglja, pokazuju analize Blumberga.

“Ne vidim nijedan razlog da se do 2050. svijet strujom snabdijeva isključivo iz obnovljvih izvora. Važno je da prestanemo da koristimo fosilna goriva“, kaže direktor ACWA.

U Čileu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima već sada solarna energija košta manje od tri centa za kilovat sat, odnosno oko tri i po dinara.

U Maroku do 2020. godine planiraju da domaće solarne kapacitete povećaju na devet gigavata, što će zemlju koštati 9 milijardi dolara.

“Mi smo zemlja bez prirodnih bogatstava, jedino imamo pijesak i sunce… Zbog toga vjerujem da je budućnost Maroka, ali i čitavog svijeta u solarnoj energiji“, rekao je Abdulah Mati, direktor NOOR 1, marokanske agencije za solarnu energiju.

 

Komentari