SoundCloud ce bankrotirati

Kako piše Financial Times, SoundCloud bi mogao ostati bez para do kraja godine ako ne nađe nove investitore.

Kompanija je ostvarila izvjestan rast otkad je predstavljen servis SoundCloud Go, ali je to došlo nakon 2015. godine u kojoj je SoundCloud bio u gubitku od skoro 52 miliona dolara, prema podacima MusicBusiness Worldwide.

U septembru su se pojavile glasine da se Spotify sprema da preuzme SoundCloud za 1 milijardu dolara, ali kasnije je ovo demantovano. Ranije ove nedjelje MusicBusiness Worldwide je objavio da će Google možda pazariti SoundCloud za 500 miliona dolara – pola od cifre koju popularni strimnig servis traži.

Sa SoundCloud Go, kompanija je ušla na žestoko tržište na kojem se servisi kao što su Pandora ili Spotify bore da ostanu profitabilni.  Kako navodi Fast Company ”ni masivan upliv pretplaćenih korisnika ne bi spasio SoundCloud – i dodatne investicije su jedino rješenje.”

Kako god, Sound Cloud je jedna od najvećih platformi sa ”music streaming” – slušanje muzike online – sa bazom od 175 miliona  korisnika . Platformu često koriste novi muzičari i i dalje je dobro mjesto da otkrijete nove umjetnike i njihovu muziku.

Komentari