Apple campus 2

Dizajneri novog sedišta kompanije Apple posvetili su nevjerovatnu pažnju svakom mogućem detalju u zgradi, piše Reuters.

Izgradnja Apple Campus 2 u Kupertinu u Kaliforniji počela je 2011. godine, a trebalo je da bude svečano otvorena 2015. godine. Međutim, ceremonija otvaranja se stalno odlaže.

Razlog za to su izuzetno visoki standardi kompanije kada je riječ o detaljima, od insistiranja na savršeno urednom rasporedu električnih žica do sakrivanja cijevi, piše Newser.

Kompanija je izričito naredila da na zakrivljenim staklenim površinama ne smije da bude nikakvih odraza cijevi i ventilacionih otvora, izdala uputstvo za upotrebu drvenih materijala na 30 strana i istakla da tavanica mora da izgleda besprekorno čak i na dijelovima koji nisu dostupni ljudskom oku.

Kompanija je takođe provela 18 mjeseci pokušavajući da utvrdi koji oblik kvaka je najsavršeniji, a predstavnik vatrogasnog odjeljenja navodi da je održano 15 sastanaka samo u vezi sa vatrogasnim oznakama (Apple je želio da dizajn znakova bude usklađen sa njihovim sopstvenim logom, dok je vatrogasno odjeljenje jednostavno željelo da postavi znake koji će zapravo pomoći ljudima da se izvuku iz zgrade koja gori).

Jedan od arhitekata koji je učestvovao u projektu navodi da je Apple želio da ostane “dosljedan” svojim dizajnerskim principima, čak i po cijenu većih troškova izgradnje.

Komentari