zcash virtuelna valuta

Zcash, najnovija i najmlađa virtuelna valuta postiže uspjeh na tržištu od svog pojavljivanja prije sedam mjeseci, privlačeći korisnike obećanjem izuzetne i čvrste zaštite privatnosti.

Otkad se pojavio na trading platformama u oktobru Zcash je u jednom trenutku postigao vrijednost razmjene od 1.000 dolara po jedinici što ga je svrstalo rame uz rame sa starijim i već poznatim Bitcoinom.

Otad je vrijednost Zcasha padala ali je privukao interese potrošača u Rusiji, Venecueli, Južnoj Africi i Brazilu gdje ga koriste za plaćanje poreza i računa za struju.

Zcash pokušava da se nametne obećavajući štićenje privatnosti korisnika ali zbog takve garancije ne ispunjava zahtjeve za transparentnošću, što je vladama veoma važno u pokušaju da spriječe da se virtuelni novac koristi u ”pranju para”, finansiranju terorizma, prevarama i izbjegavanju plaćanja poreza.

Zcash su razvili istraživački sa Johns Hopkins i MIT univerziteta u SAD te Univerziteta u Tel Avivu i Technion-Izrael Instituta tehnologije u Izraelu. Baziran je na tehnologiji koja se zove zk-Snark koja omogaćava transakcije kojima nije moguće ući u trag.

Druge kriptovalute kao što su Dash i Monero takođe nude određeni nivo privatnosti ali Zcash čak sakriva i porijeklo platne transakcije i ostale podatke.

Korišćenje vrtuelnih valuta ne reguliše nijedna centralna banka i njih može ”iskopati” ili proizvesti bilo ko posjeduje sofisticirana softverska znanja i vještine da dobije i sakupi kod.

Komentari