5g mreza

Sa svakom novom generacijom mobilnih uređaja i mobilnih mreža stiže nova era po pitanju brzina, performansi i naprednije komunikacije uopšteno, ono što stiže s 5G ipak je ispred svega čemu smo dosad svjedočili. Jer, unaprijedit će apsolutno svaki segment, a posebno proizvodnju.

Prema studiji koju je proveo Ericsson, 5G će već u 2026. donositi sektoru proizvodnje 113 milijardi američkih dolara, što nije zanemarivo te potvrđuje koliki rast se može očekivati s tom naprednijom tehnologijom.

Jer, fabrike mogu iskoristiti 5G za jednostavnije rekonstruisanje proizvodnih linija što bi omogućilo manje serije i fleksibilniju proizvodnju uz povećanje efikasnosti i smanjenje troškova. Roboti koji rade na pokretnim trakama mogli bi po potrebi raditi izmjene na srednjem dijelu mašine i omogućiti automatsko prilagođavanje. Masivne dizalice u pomorskim lukama lako bi se mogle u letu priključiti na teret koji se ukrcava na brod.

To su samo neki od dijelova spremnih za rast u situaciji kad 5G postane stvarnost. Ipak je riječ o mreži oko stotinu puta bržoj od one koju smo imali kroz 4G eru. Automatski, komunikacija između spojenih uređaja će se ubrzati, bit će stabilnija i u proizvodnji će donijeti nekoliko koraka prema naprijed.

Konkretnije, Industrija 4.0, koja objedinjuje IIoT (Industrial Internet of Things), velike podatke i informatiku, počnje donositi napredne sisteme i procese kao ništa što je dosad viđeno. Naime, kroz analizu podataka, komunikaciju između uređaja i naprednije informatike, koje se razvija usporedo s brojem uređaja na mreži i obradom velikih podataka, proizvodni će sektor postati funkcionalniji te profitabilniji.

Zbog toga, iznimno je bitno ne čekati već ulagati, pripremiti se za novu eru i pokušati biti predvodnik. Sjedinjene Američke Države i Kina to već naveliko čine, čeka se odgovor Europe.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari