• Još sigurnije internet plaćanje karticama
  • Potvrda plaćanja na internetu putem push poruke na mobilnoj aplikaciji, unošenjem PIN-a, prepoznavanjem lica ili otiskom prsta

UniCredit u Bosni i Hercegovini, po prvi put na tržištu Bosne i Hercegovine uvodi EMV 3DS metodu potvrde kartičnog plaćanja na internetu, koja predstavlja primjenu najviših sigurnosnih standarda danas. Kako bi dodatno olakšali korištenje kartica na internetu, dajući klijentima dodatnu sigurnost zaštite njihovih podataka i novca, UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Bank a.d. Banja Luka su u saradnji s kompanijom Mastercard, uvele 3DS metodu potvrde plaćanja za sve transakcije koje budu prepoznate kao rizične.

Servis baziran na EMV 3DS standardima, odnosno metodi tzv. biometrijske autentifikacije je globalni standard sigurnosti, koji klijentima omogućava pouzdano prepoznavanje, odnosno autentifikaciju krajnjeg korisnika kartice. Zasniva se na povezivanju dva nezavisna elementa prepoznavanja: prvi element je prepoznavanje putem PIN-a, otiska prsta ili prepoznavanje lica, a drugi element je verifikacija putem mobilnog uređaja s instaliranom m-ba i m-bank aplikacijom ili tokenom.

Dragan Ćavar, član Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar odgovoran za Maloprodaju je povodom predstavljanja ovog, još sigurnijeg načina verifikacije internet plaćanja istakao: „Fokusirani smo na kontinurano unaprjeđenje korisničkog iskustva naših klijenata, a posebno nastojimo dodatno obogaćivati naše digitalne usluge. Svjesni važnosti sigurnosti podataka i novca naših klijenata, te nepovjerljivosti pri internet plaćanju, intenzivno smo radili na uvođenju najnovije generacije rješenja za autentifikaciju. Na ovaj način klijentima olakšavamo plaćanje našim platnim karticama, te omogućavamo još sigurnija internet plaćanja primjenom najviših sigurnosnih standarda.“

Željko Kišić, član Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka odgovoran za Maloprodaju i Korporativno i investiciono bankarstvo naglasio je važnost uvođenja ovog rješenja i dodao: „Izuzetno mi je drago da su UniCredit Bank Banja Luka i UniCredit Bank Mostar prve banke na tržištu Bosne i Hercegovine koje su omogućile svojim klijentima dodatnu sigurnost i zaštitu od zloupotrebe i neosnovanih odbijanja prilikom online plaćanja. Od velikog je značaja saradnja i sinergija vodećih banaka na tržištu i kartičnih kuća, na šta ukazuje i implementacija ovog projekta koji ima višestruki značaj za klijente UniCredita u BiH, korisnike platnih kartica.“

Efikasna biometrijska rješenja daju korisnicima moć obavljanja transakcija uz minimalnu razmjenu ličnih  podataka. Primjena biometrije uticala je da se pomjerimo sa metoda utemeljenih na znanju, ka onima koje vrše inteligentno prepoznavanje. Ovo je trend koji je sve prisutniji u skoro svim oblastima života korisnika; od finansija, zdravstva, putovanja, radnog okruženja… Zamislite svijet u kojem korisnik svoj identitet može potvrditi odmah, sigurno i jednostavno pri tome ne izlažući svoje lične podatke mogućim zloupotrebama. Ono što je budućnost je biometrijska autentifikacija, jer omogućava najbolje korisničko iskustvo uz istovremeno povećanje sigurnosti korisnika unutar digitalnog ekosistema”, rekla je Jelena Ristić direktorica za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Uvođenjem ove funkcionalnosti smanjuje se vjerovatnoća zloupotrebe kartica, a klijenti će prilikom plaćanja na internetu sada samostalno moći obaviti transakciju bez potrebe za pozivanjem Podrške korisnicima kako bi potvrdili transakciju koja je rizična. Na ovaj način osigurava se još bolje i sigurnije iskustvo online plaćanja, bez obzira s kojeg uređaja i u koje vrijeme se plaćanje vrši.

Detaljne informacije o uspostavljanu EMV 3DS metode plaćanja na mobilnim uređajima, mogu se pronaći na web stranici UniCredit Bank d.d. i UniCredit Bank a.d. Banja Luka.

Komentari