Alibabin novi sistem umjetne inteligencije s 96 posto tačnosti detektuje koronavirus u par sekundi

Kineski tehnološki gigant Alibaba, svoje mogućnosti usmjerio je prema borbi protiv koronvirusa te se pohvalio činjenicom da njegova umjetna inteligencija može postaviti dijagnozu za virus u iznimno kratkom vremenu, s tačnošću od 96 posto.

Sve što je dovoljno jest skeniranje prsa pacijenata i s gotovo sto posto sigurnosti u samo dvadesetak sekundi može se prepoznati ima li koronavirus ili nema. Naravno, umjetna inteligencija učila je na potvrđenim slučajevima te se na taj način razvijala kako bi pomogla u daljnjoj borbi protiv epidemije.

Konkretnije, sistem je “treniran” s pet hiljada potvrđenih slučajeva koronavirusa i usavršio se te čini precizniji i brži posao. Jer, čovjeku treba oko 15 minuta za postavljanje dijagnoze, a pritom treba u prosjeku pregledati 300 skeniranih uzoraka. Tako nešto umjetna inteligencija obavlja u svega nekoliko sekundi.

Upravo zato u ovom trenutku oko stotinu zdravstvenih ustanova širom Kine koristi rješenje koje im nudi Alibaba u borbi protiv virusa koji izaziva paniku širom svijeta, ponajprije jer postoji toliko nepoznanica oko njega. Možda ovakvi koraci naprijed pomognu u razumijevanju, liječenju i prevenciji.

Također, što se same tehnologije tiče, Alibaba ima konkurenciju u vidu Ping Ana, zdravstvene organizacije koja nudi slično rješenje. No, tačnost je 90 posto. Ali, zato dijagnozu postavlja za 15 sekundi.

“Ponudili smo usluge u 1500 ustanova i svi naši klijenti su zadovoljni pa na temelju toga pronalazimo još partnera”, pohvalili su se u Ping Anu.

Svakako, Alibaba će im biti poveća konkurencija u ovoj sferi, što je zapravo jako dobro jer koronavirus je uspio ujediniti brojne industrije te okrenuti fokus prema istom cilju – suzbiti ga i zaustaviti na globalnom nivou. Nadajmo se da će u tome svakako što prije uspjeti.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari