bitcoin bankomat

Bitcoin odavno nije nekakav marginalni hit već je globalno popularan, na njemu se može zaraditi i koristi se kao sredstvo plaćanja u raznim dijelovima svijeta. Ali, ako želite fizički do novca, nemate baš puno izbora bez obzira što se to polako mijenja. Zato je zanimljivo vidjeti u kojim zemljama svijeta postoji najviše bankomata za bitcoin.

Istraživanje je proveo CoinATMRadar te naveo da u ovom trenutku širom svijeta postoji 6852 Bitcoin bankomata u 73 zemlje svijeta, od kojih je njih 4879 u Sjedinjenim Američkim Državama. Nadalje, kroz januar su u svijetu postavljena 432 nova bankomata, ako se uporedi sa situacijom iz decembra prošle godine. Prosječno, dnevno ih se postavlja 14 širom svijeta, što je najbrže dosad.

U Kanadi njih 742, potom slijede Velika Britanija s njih 306, Austrija s njih 167, a druge su države osjetno ispod, kao Španija s 81 bankomatom ili Švicarska s njih 80. Kina je zabranila kriptovalute pa se na njenom teritoriju više ne mogu pronaći bankomati.

U Srbiji je pet bankomata, ali zato odskače ponešto Slovenija s 14 bankomata, zatim Mađarska s njih 42 i Italija sa 59. Crna Gora i Bosna i Hercegovina nisu na listi, odnosno, nemaju niti jedan Bitcoin bankomat na svom teritoriju.

U ovom trenutku, za jedan bitcoin može se dobiti 10.029,90 američkih dolara. Dakle, vrijednost najpopularnije kriptovalute stabilna je posljednjih mjeseci te kontinuirano raste, što se nije činilo s početkom prošle godine, kad se predviđao oštar pad, ponajviše jer se u Aziji njime prestalo trgovati na legalan način, a i mnoge su države počele postavljati restrikcije pri baratanju kriptovalutama. Ipak, bitcoin je pokazao snagu te se izborio za svoju poziciju i sad je podosta jasno da ne ide nigdje…

Izvor: ictbusiness.info

Komentari