cardiogram

Novi tehnološki izum Cardiogram je aplikacija namijenjena za očuvanje i poboljšanje kardio zdravlja korisnika, te predviđanje potencijalnih komplikacija. Članovi osnivačkog tima su uspjeli sakupiti $2 milliona dolara na Bio Fund platformi, kako bi uspjeli realizovati produkciju svog proizvoda.

Kompanija je u početku počela sa Apple Watch integrisanom aplikacijom. Ali, na kraju je planirano da postane odličan proizvod za agnostik biznis i da se aplikacija načini iskoristivom baš kao što je Android Wear Watch ili razni tracker-i poput Fitbit ili Garmina.

Osim što su organizovali sakupljanje sredstava na Bio Fund-u, Cardiogram je predstavio aplikaciju iz App Store-a za zdrave navike u kojem se ističu karakteristike poput vođenja meditacije ili vježbi za fizičko i mentalno zdravlje. Vjeruju da će na ovaj način pomoći korisnicima da poboljšaju ili održe zdravlje srca.

Do sada je, prema suosnivačima Brandonu Ballinger-u i Johnson Hsieh-u, Cardiogram odradio nevjerovatnih 10 milijardi mjerenja kod oko 100.000 ljudi koji nose Apple satove.

“Ova količina podataka, dopušta nam da dostignemo nivo C-statistike (precizno mjerenje) sa preko 90% otkrivenog abnormalnog srčanog rada. “ rekao je Ballinger. “

Cardiogram, osnivački tim

Iz sjedišta kažu da aplikacija nije namijenjena samo starim ljudima ili mladim fitness zaluđenicima. Mogu je koristiti apsolutno svi od 18-94 godine.

Generalni sponzor a16z projekta koji su lansirali proizvod u vrijednosti $200 miliona Vijay Pande, kaže da je jedini razlog što je odustao od Cardiograma, što ga smatra jednom velikom zbrkom životno važnih podataka.

No, sa druge strane investitor Cardiograma očekuje mnogo i želi da se nastavi bliska saradnja između naučnih zajednica, te iskoriste sva sredstva za unapređivanje proizvoda i zapošljavanje ljudskih resursa.

Aplikacija nas uči kako prepoznati ili predvidjeti jedan veliki srčani problem ( ubrzana aritmija), ali kompanija želi da u budućnosti osposobi prepoznavanje i drugih problema kao što je dijabetes, a koji je u korelaciji sa varijabilnim otkucajima srca.

Na Cardiogramu trenutno rade istraživači i kardiolozi sa kalifornijskog Univerziteta u San Francisku kao dio studija zdravlja eHeart institucije. Cilj da se u može jasno predvidjeti i identifikovati atrijalna fibrilacija pomoću algoritama i korisnicu znaju kako izgleda normalan rad srca, koristeći mainstream podatke iz nosivih uređaja i pametnih telefona.

Komentari