SF filmovi iz prošlog vijeka sa svim onim nezamislivim high tech idejama su uveliko postali naša realnost. Okruženi smo brojnim visokotehnološkim uređajima sa prefiksom SMART. Ali koliko ih zaista pametno znamo iskoristiti? Da li zaista koristimo sve prednosti koje nam se nude ili im se samo divimo i sve se završava na oduševljenoj priči: znaš šta ovo može?

Pametni uređaji mogu uveliko da nam olakšaju svakodnevicu i pomognu u rješavanju brojnih poslova. I ne samo to, značajno mogu doprinijeti vašoj sigurnosti i zaštiti doma. Samim tim i vi ćete se osjećati opuštenije i mirnije.

Ukoliko ste van kuće, na poslu ili na putu, možete pratiti šta vam se kod kuće dešava i dobijati trenutni izvještaj ili upozorenje ukoliko nešto krene po zlu.

Zaštita od provalnika uz pomoć kamere povezane na internet

Ukoliko vam se već desi da vam neko provali u kuću, kamare sa internet konekcijom će omogućiti da vratite ono što vam je ukradeno. Ove sigurnosne kamere detektuju pokret i zvuk i na vrijeme vas mogu upozoriti kako biste odmah mogli odreagovati na provalu ukoliko ste van kuće, aktivirajući alarm ili pozivajući policiju.

Trenutno, jedna od najboljih kamera ove vrste je Samsung Pan Tilt Smart Home kamera koja pruža mnogo sigurnosnih opciju a sve to uz lako i jednostavno podešavanje.

Pored detekcije pokreta, ova kamera dolazi uz mikrofon i zvučnik što vam omogućava da komunicirate sa bilo kim u kući. Ovo će posebno biti interesantno i za vlasnike kućnih ljubimaca koje mogu držati na oku ukoliko ih ostave same kući.
samsung pan tilt smart home kamera
1080p kalitet videa i infrared noćni mod su zaista odlični. Kao što i samo ime kaže, ova kamera ima pan i tilt opciju što podrazumijeva da se može rotirati i pomijerati gore-dole, što omogućava dobar pregled svih ključnih tačaka u kući pa je lakše za nju pronaći poziciju. Ovome takođe doprinosi činjenica da kamera ima Wi-Fi internet konekciju.

Čuva snimke na Micro SD kartici od 128GB. Uživo možete pratiti šta vam se dešava u kući preko aplikacije na vašem smart telefonu ili tabletu.

Samsung Pan Tilt Smart Home kamera je namjenjena samo za zatvoren prostor. Ukoliko vam treba kamera da osigurate dvorište, preporučujemo Y-Cam Outdoor HD Pro kameru koja je izuzetno otporna na sve vremenske prilike.

Instaliranje vanjske kamere nije baš jednostavno kao postavljate unutrašnje. Potrebno je dovesti napajanje i dobro pričvrstiti kameru na zid. Y-Cam Outdoor HD Pro je whireless tako da dok god je u opsegu vašeg Wi-Fi-ija, ne morate da brinete o dodatnim kablovima.

Mnoge kamere namjenjene za profesionalce koji se razumiju u sigurnosne sisteme, dok je Y-Cam Outdoor HD Pro vrlo jednostavna za korištenje i upravljanje zahvaljujući odličnoj aplikaciji. Preko nje možete pratiti video peko telefona i dobijati notifikacije o različitim dešavanjima.
kamera-za-video-nadzor
Još jedan od gadget-a koji će vam omogućiti da se dodatno osigurate je pametno zvonce. Ovi uređaji imaju ugrađene kamere koje snimaju i prikazuju na vašem telefonu ko vam je pred vratima. Špijunke su prevaziđene, zar ne?

U ovoj kategoriji gadget preporučujemo Ring Smart Video Door Bell, kamera-zvonce koje ima ugrađen senzor za pokrete tako da dobijete notifikaciju na svoj telefon čim vam se neko pojavi pred vratima. Kamera od 720p ima vidno polje od 180 stepeni kao i infra red noćni mod rada.

pametno zvoncen sa video nadzorom

Pametna svjetla za zaštitu doma

Dobar način da odvratite potencijalne provalnike od njihove nemjere jeste da napravite privid da ste ustvari kod kuće. Ne morate se baš namučiti kao mali Kevin u prvom dijelu filma Sam u kuci. Sjećate se te scene?
zastita od lopova
U ovome vam mogu na mnogo jednostavniji način, pomoći pametna svijetla. Predlažemo Philips Hue koji omogućava da napravite raspored uključivanja i isključivanja svijetla dok ste van kuće.

Za ovo postoje i povoljnija rješenja poput plug utičnica sa ugrađenim tajmerima. Ipak Philips Hue nudi nešto više. Ovo podrazumijeva da je možete podesiti da se svjetlo uključuje sa zalaskom a isključuje sa izlaskom sunca. Na ovaj način se mijenja satnica kada se pali i gasi svjetlo s obzirom na datum tako se teško može prepoznati da je ovo sve programirano i da zapravo niste kući.

Uređaji poput ovoga rade uz pomoć IFTTT-a, online platforme koja vam omogućava da kontrolišete svoje pametne kućne gadget-a.

Možete kreirati režim rada prema kom će se svjetla paliti u određeno doba dana ili da ako imate takve lampe, podesite da one svijetle u nekoj drugoj boji kada se sprema kiša. Takođe, može se podesiti da se svjetla automatski pale neposredno prije nego stignete kući tako da se osjećate sigurno i vidite sve dok tražite ključ.

Kako da zaštitite kuću od požara

Pametni uređaji mogu zaštiti vaš dom i od drugih opasnosti, ne samo od provala. Na tržištu već neko vrijeme postoje protužarni alarmi sa internet konekcijom. Oni detektuju dim i upozoravaju na požar kada ste kući a kada ste vani šalju vam notifikaciju preko aplikacije.

Jedan od najboljih detektora ove vrste je Nest Protect smoke + CO alarm. Povezuje se preko Wi Fi mreže sa vašim telefonom. Preko njegove aplikacije možete dobiti obaviještenje o dimu ili provjeriti status alarma da se uvjerite da li pravilno radi.
pametni protupozarni alarm
Ovaj smart gadget je dovoljno pametan da raspozna razliku između dima i obične pare tako da se ne dešavaju lažne uzbune. Takođe njegova aplikacija na omogućava vam da preko telefona isključite alarm ako ste kući i samo vam je zagorio tost.

Ovaj uređaj takođe upozorava u slučaju povišenog nivoa karbon monoksida u zraku.

Komentari