ces 2020 5 najboljih inovacija

Sa hiljadama zanimljivih novih proizvoda koji traže vašu pažnju, na CES-u lako propustite veće inovacije. Prepoznavanje trendova koji se razvijaju i utiču na budućnost jedna je od najcjenjenijih stvari u CES-u.

Evo onih koji će imati najveći uticaj na ostatak 2020. i šire.

1. Impossible Pork – nova era biljnog mesa

ces 2020 impossible pork

Svinjetina je meso koje se najviše konzumira na svijetu, a Impossible Food je na zadatku da pomogne okolišu i ljudskom zdravlju zamjenjujući ga sa Impossible Pork biljkom. Nakon što je iznenadni hit prošlogodišnjeg CES-a lansiranjem fabrike Impossible Burger 2.0, Impossible Foods ponovo je privukao pažnju na ovogodišnjem sajmu.

Jednogodišnji hit i nije tako velika novost, ali nastavak Impossible Foods 2020. godine pokazuje da je tehnologija prihvatila inovacije u hrani kao vrijedan dio industrije.

2. Toyotin grad budućnosti nema ljudiskih vozača

toyotin grad buducnosti

Daleko najambicioznija stvar predstavljena na CES-u 2020. bio je Toyotin grad budućnosti, prototip zajednice koja će se graditi u blizini Fudžija u Japanu. Zemljište od 175 hektara na kojem će Toyota graditi ovu planiranu zajednicu je već pretvoreno u gradilište.

Na ovom će zemljištu Toyota stvoriti eksperimentalnu laboratoriju budućih tehnologija, uključujući vozila koja se kreću samo na vožnju na vodonikove gorivne ćelije, robote, pametne kuće i nove oblike lične mobilnosti. (Pretpostavljamo da to znači stvari poput Wello-a, takođe predstavljene na CES-u.)

3. Dolaze novi senzori koji će poboljšati vaše zdravlje

novi senzori koji ce poboljšati vase zdravlje

Sve više zdravstvenih senzora dolazi do potrošačkih proizvoda, zajedno s aplikacijama i softverom koji će vam pomoći da ih pročitate, kako biste bolje razumjeli svoje tijelo i stanje svog zdravlja. Nivo razumijevanja koji bismo dobili od današnjih proizvoda za zaštitu potrošača koštao bi hiljade dolara i sastanak u bolnici prije samo pet godina. I na CES-u 2020. je bilo jasno da zdravstvene kompanije razvijanje nastavljaju brzim tempom.

Withings ScanWatch, koji sada uključuje elektrokardiogram, fotopletizmografiju za optički rad srca, SpO2 za kiseonik u krvi i dublju analizu sna koja može otkriti apneju u snu. Pokazao se i GoBe3, koji može automatski pratiti unos kalorija (tj. Broj kalorija koje vaše tijelo zapravo apsorbira) i može otkriti vaš nivo stresa na temelju očitanja na koži koristeći sličnu tehnologiju kao što se koristi u testovima detektora laži.

4. Računari koji se savijaju poput telefona

savitljivi racunar

Sklopivi telefoni su bili jedna od najpopularnijih tema u svijetu tehnologije u 2019. godini. Pokretačka snaga sklopivih prijenosnih računara dolazi iz Intelovog referentnog dizajna “Horseshoe Bend” koji je predstavljen na CES-u. CNET je duboko zaronio s Intelom na ovom novom shvatanju kako bi mogao izgledati vrlo svestran i moćan računar budućnosti.

Horseshoe Bend u osnovi je 17-inčni tablet ili računar koji je sve u jednom (ako koristite postolje i pričvrstite tastaturu i miš) i presavija se na pola da postane 12,5-inčni laptop sa ekranom osjetljivim na dodir na polovini.

5. Tehnologija postaje sve suptilnija

tehnologija postaje manje suptilna

Teško je ne osjetiti kako nam tehnologija preuzima život jer se ugrađuje na sve više mjesta i stvari. Ali jedan od trendova CES-a 2020. bio je tehnologija koja postaje manje opsesivna, suptilnija i stapa se s okolinom na prirodnije načine. Videli smo tri kompanije koje mogu ispričati tu priču: UltraSense, Sentons i Mui Lab.

UltraSense i Sentons rade nešto slično. Oboje koriste zvučne valove za stvaranje dodirnih interfejsa od običnih površina izrađenih od plastike, metala, drveta ili drugih materijala. To znači da je telefon bez dugmeta mnogo bliži nego što mislimo, jer ova tehnologija zvučnog talasa može jednostavno učiniti bočnu stranu telefona virtualnom tipkom. Pritiskom i držanjem jednog mjesta može se aktivirati taster za uključivanje. Klizanjem prsta prema gore ili dole po jednoj strani može se promjeniti jačina zvuka.

Komentari