netflix ucenje stranog jezika

Nova ekstenzija za Chrome omogućava vam da usavršavate strane jezike gledajući filmove i serije na Netflix-u. Learning Languages with Netflix je besplatan i nudi opciju aktiviranja dva sinhronizovana titla koja možete paratiti uporedo sa dijalogom i tako učiti nove riječi.

Ovaj alat koristi Netflixove prevode, a od jezika trenutno su vam dostupni Danski, Holandski, Engleski, Francuski, Njemački, Talijanski, Norveški, Portugalski, Španski, Švedski i Turski.

Prema riječima tvoraca ove ekstenzije, Davida Wilkinsona i Ognjena Apića, cilj im je bio osmisliti software koji će ljudima olakšati strane jezike tako što će im omogućiti da ih uče uz sadržaje koji im je već poznat i koji vole da gledaju u slobodno vrijeme. Ovaj alat nije osmišljen kao sredstvo za početnike, već je više usmjeren ljudima koji već imaju neko osnovno znanje jezika koji žele da usavrše.

Od opcija koje Learning Languages with Netflix nudi tu je mogućnost da prikrijete riječi i fraze koje se rijetko koriste i fokusirate se na riječi koje su česte u odabranom jeziku, zatim ako hoverujete na neku riječ pojaviće vam se pop-up rječnik a možete i da čujete kao se ona izgovara ako kliknete na nju. Takođe, možete da usporite dijalog ukoliko vam titlovi idu prebrzo ili podesiti alat da automatski pauzira sadržaj nakon svake linije titla, kako bi detaljno proučili željene riječi.

Komentari