online citanje knjiga printane knjige

Moderno vrijeme donijelo je mnogo prednosti, a novosti i olakšice se pojavljuju iz dana u dan. Jedna od stavki koja karakteriše ovo doba je i nagli razvoj informacionih tehnologija i ubrzan protok informacija. Zato u veoma kratkom vremenskom periodu možemo pretražiti sve željene informacije, ali i pronaći inspiraciju i zadovoljiti radoznalost.

Internet pruža pregršt sadržaja, informacija i zabava, a tehnologija da nam sve to bude na dohvat ruke. Uz sve to, sve je veća borba sa vremenom, odnosno manjkom istog, što je na kraju uzrokovalo i da se knjige presele u online svijet. Čitanje knjiga online postalo je veoma popularno. Više nema potrebe da idete u biblioteku ili knjižaru, sva djela koja vam trebaju, bilo da su to lektire, stručna literatura ili popularna beletristika, mogu se pronaći u samo nekoliko klikova.

Online čitanje knjiga je sve popularnije

Elektronske knjige, odnosno digitalne knjige, su datoteke u različitim formatima. Prvobitno su nastajale skeniranjem fizičke kopije djela. Takav oblik prenosa u digitalni svijet zahtijevao je i određena prilagođavanja kako bi stranice bile čitljive na ekranu, a kvalitet na željenom nivou.

Vjerovatno najpoznatiji format za digitalne knjige je PDF (Portable Document Format), a iza njegove kreacije stoji kompanija Adobe Systems. Sam dokument u tom formatu može sadržati i tekst, slike, linkove, i druge sadržaje.

Prednosti PDF knjiga su ogromne. Karakteriše ih kompatibilnost sa mnogim sistemima, kvalitet na zavidnom nivou, a i prosljeđivanje je izuzetno prosto.

knjige citanje online

Online čitanje knjiga je evidentno sve popularnije. Dokaz tom je i podatak da mnogi pisci sada izdaju samo knjige u digitalnom obliku. Dodatni razlog za to je i činjenica da su kao takve jeftinije i da brže i jednostavnije dolaze do čitaoca i kupaca. Mnogi svoje knjige daju i za besplatno skidanje jer tako dižu svoju popularnost.

Elektronske, odnosno digitalne knjige, i čitanje knjiga online je u stalnoj ekspanziji. One su praktične, jeftine, uvijek na dohvat ruke i ekološki prihvatljivije. Baza se povećava iz dana u dan, tako da čak i knjige koje su stare stotinama godina dobijaju svoje digitalne verzije. Pravac kretanja u ovoj oblasti je sasvim jasan.

Aplikacije za čitanje knjiga

S obzirom da je i sam prelazak sa klasičnog na online čitanje mnogima težak, sasvim logično da je i pronalazak odgovarajuće aplikacije ili čitača naporan i dugotrajan proces. Kindle i Nook bez imalo sumnje spadaju u red najpoznatijih, a često su kvalifikovani i kao najbolji.

Kako bismo olakšali potragu, i sveli ponudu na razumnu i dobro probranu, u nastavku vam donosimo najbolje aplikacije za čitanje knjiga. Što je još bitnije – sve su besplatne!

online knjige citanje

Aldiko

Aldiko je e-čitač koji je zabilježio cifru od 10+ miliona preuzimanja, a to ga čini jednim od najpopularnijih. Najbitnijan karakteristika tiče se činjenice da Aldiko podržava mnogo različitih formata, uključujući i Adobe DRM enkriptovane knjige. Na Android uređajima je ovaj čitač često fabrički instaliran. U samoj aplikaciji je moguće prilagoditi boju pozadine, fontove i ostale boje, a iz nje se može pristupiti i marketu na kom se mogu kupiti mnogobrojne knjige.

Better World Books

Better World Books je aplikacija koja se pojavila na Google Play marketu prije neke 3 godine, a direktno je uvezana sa istoimenom stranicom na kojoj možete kupovati knjige i različitu stručnu literaturu. Naravno, moguće je knjige unijeti u aplikaciju i van ovog sajta, odnosno ne moraju sva izdanja biti kupljena upravo na njihovom sajtu.

Cool Reader

Cool Reader je odličan čitač, ali više namijenjen iskusnim korisnicima elektronskih knjiga. Unutar aplikacije nalaze se različite teme koje korisnik može mijenjati, a sam interfejs je nešto komplikovaniji nego u ostalim aplikacijama. Za razliku od prethodno navedene, ova aplikacija nema svoj komplementarni sajt na kom se mogu kupiti elektronska izdanja knjiga, ali se u svakom slučaju mogu dodati izdanja koja već posjedujete.

FBReader

FBReader teži tome da zadovolji potrebe većine korisnika i različitih želja. Funkcioniše kao čitač kartica, sa svim segmentima koji su potrebni za jednostavno čitanje. Osnovna tema aplikacije je zanimljivog dizajna, sa sepia bojom i imitacijama drveta, a to znatno olakšava čitanje, pogotovo u poređenju sa crno-bijelim kontrastom koji je uobičajen.

Kobo

Kobo je jedna od rijetkih aplikacija koja se može mjeriti i ravnati sa Amazonovim Kindle-om i Barnes & Nobles Nook uređajima. On ima inovativne dodatke, poput mogućnosti da se dodaju komentari u knjigama koje čitate u datom trenutku. Sa Kobom ćete sigurno biti zadovoljni.

kobo ecitac online citanje knjiga

Kindle

Kindle-u možemo slobodno dati titulu najboljeg na tržištu. Barem trenutno. Amazon je, globalno gledano, broj jedan u prodaji knjiga, kako elektronskih tako i klasičnih, a Kindle je onda idealan izbor za pravljenje kolekcije elektronskih izdanja. Ponuda je ogromna, a sam e-čitač sadrži sve šta vam može zatrebati – i više.

Nook

I Nook, kao Amazon, ima veliku selekciju knjiga koje čitaoci mogu kupiti. Ukoliko tek počinjete sa ovim vidom kolekcionarstva, Nook bi vam možda trebao biti i prva opcija. Sama aplikacija je jedna od najboljih na tržištu, a nudi mogućnost prilagođavanja teksta i noćni mod rada, koji je i te kako potreban i poželjan.

Google Play Books

Google Play Books se ne razlikuje mnogo od ostalih čitača koji se nalaze na ovoj listi, barem kada je riječ o opcijama i dodacima koje nudi. Što se tiče same ponude knjiga, ona je sve bolja i opširnija. Korisnici ovog čitača mogu čuvati u svojoj biblioteci EPUB i PDF formate. Svi zaljubljenici u Google proizvode će sigurno voljeti i ovu aplikaciju.

Fabrik

Fabrik spada u red jedinstvenih čitača jer podržava i Dropbox i Google Drive. To u suštini znači da korisnici mogu svoje knjige sačuvati i na cloud-u, pa im pristupiti uz pomoć aplikacije. Ova aplikacija podržava veliki broj različitih formata, a ima i neke zanimljive dodatke. Dakle, ukoliko čuvate knjige na cloud-u, ovo je idealan izbor za vas.

PocketBook

PocketBook je posljednja u nizu aplikacija za čitanje elektronskih knjiga koju preporučujemo, ali to ne znači i da je najlošija. I ona, kao sve ostale, nudi sve šta je potrebno ljudima za što bolje čitalačko iskustvo. Jedan od zanimljivijih dodataka je i Kindle Touch koji omogućava okretanje stranica pritiskom na određeni dio ekrana uređaja. Od formata podržan je Adobe DRM, a nudi i povećanje i smanjivanje teksta i prilagođavanje fonta.

Koju ćete izabrati od ovih 10 opcija zavisi isključivo od ličnih afiniteti. Kada proberete i probate nekoliko njih, vidjećete koja funkcionalno i vizuelno odgovara vašim željama i preferencijama, a prema tome će biti i najbolja za vas. U svakom slučaju, opremite se dobrim čitačem, jer vam u nastavku otkrivamo gdje možete skinuti knjige besplatno, a potom ih prebaciti u odabranu aplikaciju, pa tako uživati u mnoštvu dobrih djela.

Besplatne knjige za čitanje na internetu

Činjenica je da mnoge aplikacije nude kupovinu knjiga raznih žanrova i tematika, ali većina njih ima i opciju unošenja knjiga koje već posjedujete. To je vjerovatno i najbolji dio cijele priče, jer na internetu možete naći sajtove i grupe u kojima postoji na hiljade poznatih i manje poznatih knjiga u PDF ili drugom formatu za elektronsko čitanje.

online citanje knjiga

Zato, ukoliko vam nekada zatreba određena knjiga i želite da je imati u elektronskom formatu, prvo otiđite na neku od online lokacija koje vam preporučujemo u nastavku. Velika je šansa da ćete je besplatno skinuti na svoj računar, bez muke i čekanja, trošenja novaca i nerviranja.

1. besplatne-knjige.blogspot.ba

Da, postoji blog na koji se redovno ubacuju nove knjige u elektronskom formatu, ali sa pravilima korišćenja koja nalažu da knjigu smijete skinuti samo za lično korišćenje odnosno čitanje. Ponuda knjiga je odlična, nemojte da vas činjenica da je riječ o blogu zavara.

2. sites.google.com/site/cicilendbiblioteka/

Agata Kristi, Momo Kapor, Tolkin, Balašević, Orvel, Sterija i mnogi drugi poznati autori nalaze se u Cicilend biblioteci. Dakle, ovo je nezaobilazna baza.

3. ljubavniromani.net

Kreiran je i sajt koji je svojevrsna baza ljubavnih romana, pa ukoliko preferirate ovakvu tematiku i žanr, klik na link da pronađete svoje nove omiljene naslove.

4. elektronickeknjige.com

Jedan od najpoznatijih sajtova je i Elektroničke knjige, koji nudi veliki izbor manje poznatih ali veoma dobrih autora. Selekcija će vas iznenaditi. Možda baš tamo pronađete svoje naredno najdraže djelo.

5. facebook.com/groups/133874093452205/

Ova Facebook grupa je pravo carstvo za knjigoljupce. Broji preko 20 000 članova i skoro da nema naslova koji ne možete nabaviti u njoj. Tajna je, tako da prvo morate dobiti odobrenje za ulazak (što nije duga procedura, baš suprotno). Ukoliko ste u potrazi za nekim rijetkim djelom ili imate poteškoće u pronalaženju, samo postavite upit u ovoj grupi – i članovi će pronaći ono šta vam treba.

6. knjigadownload.wordpress.com

Ovaj sajt krije pregršt naslova, od kultnog “Hazarskog rječnika”, do popularne beletristike kao što je “Dablin strit”. Skidanje je, kao i na prethodnim sajtovima, besplatno, a uz svaku knjigu možete pročitati osnovne podatke o autoru i djelu.

7. antologijasrpskeknjizevnosti.rs

Mjesto koje nudi veliki broj djela srpske književnosti. Baza nije najveća na koju ćete naići, ali djela koja nude su zaista kultna i nešto šta svi treba da pročitamo.

A šta ako ne želim da čitam elektronske knjige?

Potpuno jasno i razumljivo jeste i to da ne volite elektronske knjige, odnosno da više volite držati fizičku kopiju u rukama, listati stranice, osjetiti miris papira i uživati u svakoj riječi na tradicionalniji način. Knjige neće nestati, to je takođe sigurno.

Ako spadate u tu drugu kategoriju, preporučujemo vam sajt Book Depository. To je online shop sa hiljadama i hiljadama različitih naslova i izdanja, sajt na kojem možete za prilično solidne cijene i sa potpuno besplatnom dostavom bilo gdje na svijetu, uz jednostavan sistem, nabavite željene knjige. Provjereno je jedan od najbolji online book shop-ova u svijetu.

A za kraj – malo humora.

digitalne knjige elektronske knjige online citanje knjiga

Komentari