cubot x18 plus recenzija

 

Cubot je još jedna kineska tvrtka koja se pokušava probiti na tržištu – s dosta uspjeha. Uređaji koje nude jeftini su smartfoni, a X18 Plus njihov je vrh ponude. Prednja strana prekrivena je velikim 6” LCD zaslonom omjera 2:1, razlučivosti 2160x1080px, srce hardvera je Mediatek MT6750T – 8-jezgreni procesor takta 1.5 GHz, koji dolazi uz 4 GB radne memorije i 64 GB interne, proširive micro SD karticama.

I u ovom slučaju radi se o već uobičajenoj praksi gdje možemo birati između jedne Nano SIM i micro SD kartice, ili dvije Nano SIM kartice. S donje strane je stariji microUSB priključak koji je smješten između otvora za mikrofon i zvučnik, kamere su dvije stražnje (20 + 2 megapiksela) i jedna prednja (13 megapiksela), a ispod stražnjih kamera nalazimo i senzor otisaka prsta. Baterija je kapaciteta 4000 mAh.

Tijelo ovog uređaja izrađeno je od plastike, a sa strane su rubovi zaslona blago zaobljeni. Na desnoj strani smještene su fizičke tipke, a na lijevoj smjestila se ladica za micro SD/nano SIM kartice. Malo je netipična uvučenost tipki prema poleđini, no vrlo brzo je lako naviknuti se na njihov smještaj nakon što im poziciju “upamtite prstom”.

Navigacija uređajem riješena je on-screen tipkama, koje se mogu sakriti, i povlačenjem prsta od donjeg ruba ponovno pozvati, a njihov razmještaj isto se tako može prilagoditi, što je vrlo lijepo riješeno.

Rubovi gore i dolje smanjeni su, a kutevi zaslona blago zaobljeni, kao i kod gotovo svih današnjih smartfona. Iako je rađen od plastike, sveukupni osjećaj u ruci i grip su zadovoljavajući te se ne dobiva dojam da je ona nekvalitetna – štoviše, osjeti se da se radi o flagshipu proizvođača.

Punjenje se obavlja sada već starijim microUSB standardom, što će nekima biti prednost, jer će moći iskoristiti i punjače koje posjeduju otprije. Utoru treba nekoliko punjenja da priključak počne posve glatko “klizati”. Na vrhu je 3.5 mm utor za slušalice, što je još jedna prednost, čak i u odnosu na mnogo razvikanije modele.

Dobar softver

Kao i kod većine kineskih uređaja, kad je u pitanju softver – radi se o čistom Androidu 8.0 Oreo, sa standardnim Googleovim paketom aplikacija. Od dodatno instaliranih tu su: File Manager, Music i Wireless Update. Zamjerku bismo mogli uputiti nemogućnosti povlačenju “trake obavijesti” gestom, što posebno nije zgodno na ovako “izduženom” zaslonu, no uzme li se u obzir cijena uređaja – i to je itekako oprostivo.

Od widgeta i nekih dodatnih postavka homescreena nećemo naći ništa – Cubot je tu očito htio zadržati Googleovu jednostavnost i minimalizam.

Brzina uređaja na solidnoj je razini, a kvaliteta zaslona također. Uz izuzetno natprosječan prikaz slike, osjeti se tek nešto manja responzivnost nego kod višestruko skupljih telefona. Senzor otiska prsta funkcionira precizno pa predstavlja najučinkovitiji način otključavanja telefona. Katkada ga nije loše malo obrisati, jer tada reagira još brže.

cubot x18 plus priustivi all screen telefon

I “bokeh” i telefoto

Što se tiče opcija fotografiranja, njih je dosta i pomalo su šarolike. Dostupan je i “PRO” način fotografiranja, gdje možete ručno podesiti količinu bijelog svijetla, ISO vrijednost i ekspoziciju. Sama kvaliteta fotografija i videa za ovu je cijenu solidna – fotografije se snimaju u 20 mpx, a video u Full HD razlučivosti. Dinamički raspon nije baš najveći te su materijali većinom blago tamni, ali ništa pretjerano.

Standardna praksa za kineske proizvođače donosi nam 4000 mAh baterije, što u kombinaciji s navedenim procesorom daje najmanje jedan cijeli dan korištenja, zavisno od načina uporabe. Pod postavkama, također je moguće uključiti opciju “intelligent power saving”, kao i običnu “battery saver”.

Obje vam vjerojatno neće ni trebati jer baterija zaista traje i traje – veliki plus za ovaj telefon. Zvuk preko donjeg zvučnika je glasan i bez distorzija i pri maksimalnoj jačini. Kutija je jednostavna, a elegantna, njenim otvaranjem nalazimo tri odjeljka s tipično: USB kabelom, punjačem, uputama i ostalim papirima, a tu je i poveća kožna maska. Kad se sve zbroji i oduzme – zaključak nije teško donijeti: radi se o više nego solidnom flagshipu u cjenovnom priuštivom razredu mobitela, koji će zasigurno ostaviti svoje vlasnike sretnima.

Izvor: bug.hr

Komentari